DOMÁCÍ MAJONÉZA BEZ VAJEC

SUROVINY

100 ml rostlinného oleje
50 ml plnotučného mléka
1 kávová lžička plnotučné nebo dijonské hořčice (nemusí být)
špetka soli
špetka pepře
1 polévková lžíce citronové šťávy

Z uvedeného množství surovin je 150 ml (cca 135 g)  základní majonézy.

PŘÍPRAVA

  • Do dvou samostatných nádobek odměříte potřebný olej a mléko.
  • Obě suroviny necháte nejméně hodinu odležet na lince, aby získaly shodnou pokojovou teplotu.
  • Na mixování použijete nádobu tak širokou, aby byla jen cca o 1 cm širší, než je průměr mixovací hlavy vašeho tyčového mixéru – nejlépe skleněnou zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem.

POSTUP

  • Do nádoby odpovídající velikosti dáte na dno olej, pak mléko a zcela nahoru hořčici a koření.
  • Hlavu tyčového mixéru položíte na dno sklenice se surovinami tak, aby se dotýkala dna.
  • Tyčový mixér zapnete na plný výkon. Hlavice se stále dotýká dna, nijak s hlavicí nepohybujete, zůstává statická. Takto mixujete cca 30 vteřin , nebo tak dlouho (záleží na výkonu mixéru) dokud se ode dna nezačne tvořit a směrem vzhůru stoupat hustá emulze.
  • Teprve až hmota ve sklenici bude částečně zhoustlá, začnete pomalým pohybem zvedat mixovací hlavici a pomalu mixovat směrem nahoru a dolů (jako píst), občas se na chvilku vrátíte na dno.
  • Majonéza by měla být cca do 2 minut hotová.
  • Pak přidáte šťávu z citronu, kterou na závěr ještě velice krátce do majonézy zamixujete. Šťáva majonézu dochutí a zajistí ještě větší zhoustnutí majonézy.

Majonéza je připravená k okamžité konzumaci nebo jako surovina např. do pomazánky z tofu nebo do pomazánky květákové.

PRAKTICKÉ

  • Aby se majonéza pokaždé povedla, dodržte vždy pořadí vkládaných surovin a pokojovou teplotu všech použitých surovin.
  • Většího množství majonézy dosáhnete tím, že všechny uvedené suroviny znásobíte.
  • Nedojedenou majonézu stačí v mixovací nádobě uzavřít šroubovacím víčkem a uchovat v lednici, kde vydrží 3 – 4 dny.
  • Majonézu ze sklenice nabírejte vždy jen čistou lžičkou (lžičku neolizujte). Majonézu kontaminovanou slinami hned snězte, jinak se zkazí.