Minimalismus, minimalistická kuchařka, food blog, jednoduchý, zdravý, recept, jídlo, domácí, majonéza, bez vajec, mléko, olej, citron

Domácí majonéza bez vajec

Přidáno dne 26.10.2015

100 ml rostlinného oleje
50 ml plnotučného mléka
1 kávová lžička plnotučné nebo dijonské hořčice
špetka soli
troška pepře
šťáva z citronu (množství dle chuti)

Z tohoto množství surovin je ve výsledku cca 150 ml (cca 135 g)  majonézy.
Pokud potřebujete jen 2 polévkové lžíce majonézy použijte poloviční množství surovin.

V misce smícháte olej s mlékem, přidáte hořčici, sůl a pepř a vše dohromady mixujete tyčovým mixérem cca 30 vteřin.

Pro oživení chuti a také pro zpevnění hmoty vmícháte do majonézy trochu šťávy z citronu (dávám asi tak polévkovou lžíci), případně ještě jinak dochutíte dle ctěné libosti :).

Aby se majonéza vždy povedla, ctěte pravidlo: všechny použité suroviny mají stejnou teplotu (ne tedy olej ze spíže a mléko z lednice). Pak bude výsledkem báječná odlehčená bezvaječná majonéza, která se vám při mixování nikdy nesrazí.

Majonézu používám např. do pomazánky z tofu, do květákové pomazánky a nebo do pomazánky z mrkve a křenu.

 

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *