Jemně pikantní celozrnné sušenky

150 g celozrnné pšeničné mouky
30 g hladké mouky
50 g másla (tj. cca 2,5 cm široký plátek)
20 g ovesných vloček
50 g cukru (nejlépe hnědý třtinový)
5 – 6  polévkových lžic mléka (nebo 1 polévková lžíce instantního sojového nápoje Zajíc natural  a 6 polévkových lžic vody)
1 kávová lžička jedlé sody
1/2 kávové lžičky soli
1 polévková lžíce chia semínek
1 kávová lžička mleté skořice
1/2 kávové lžičky sušeného muškátového květu

z tohoto množství je cca 25 kusů sušenek (1 plech)

Mouku prosejete do mísy, přidáte všechny ostatní sypké suroviny a důkladně promícháte.

Do těsta přidáte na kostičky nakrájené máslo a rukama je zapracujete do suchých přísad – vznikne vám hmota na způsob drobenky. Pak přidáte 5 lžic mléka (nebo 6 lžic vody – pokud volíte variantu bez mléka) a rukama uhnětete jemné těsto. Pokud by bylo těsto suché, přidejte ještě mléko (vodu).

Těsto vypracujte do válečku dlouhého 20 – 25 cm, zabalte do potravinářské folie (nebo pečícího papíru) a dejte do lednice minimálně na 30 minut vychladit.

Vychladlé těsto vybalte a z válečku krájejte kolečka 5 mm široká. Pokud by se Vám nedařila takováto šířka, můžete ukrojit i silnější kolečko, které pak ještě dlaní trochu stisknete na uvedenou šířku.

Sušenky kladete na plech vyložený pečícím papírem, mezi jednotlivými sušenkami nechávejte větší mezery.

Pečete v předem vyhřáté troubě na na 180 °C 12 minut, případně do zlatavého zhnědnutí.

(V mé stařičké troubě peču 9 minut a na poslední 3 minuty pečení sušenky na plechu otočím. Sušenky nechávám vychladnout na plechu).

Sušenky nejsou moc sladké, kombinace koření však vytváří zajímavou jemně pikantní chuť.

Jste „sušenkový typ“ ?
Pochutnejte si na  ovesných sušenkách s chia semínky, mandlemi a goji.