CELOZRNNÉ SUŠENKY S MANDLEMI, CHIA SEMÍNKY A GOJI

Přidáno dne 26.10.2015

100 g pšeničné celozrnné mouky
80 g ovesných vloček
100 g másla
50 g cukru
1 vejce
1/2 rovné kávové lžičky jedlé sody
3 polévkové lžíce chia semínek (semínka šalvěje hispánské)
50 g plátkovaných nebo nasekaných mandlí
50 g goji (kustovnice čínská)

Z uvedeného množství je cca 20 sušenek – množství na jeden plech.

Ovesné vločky rozmixujete tyčovým mixérem najemno.

Do mísy prosejete mouku, přidáte rozmixované ovesné vločky, cukr, jedlou sodu, chia semínka, mandle, kustovnici a vše promícháte.

Do sypké hmoty přilijete na ohni rozpuštěné máslo – aby se máslo nepřepalovalo, již rozpuštěné máslo postupně odléváte do mísy s moukou.

Nakonec přidáte vejce.
Vše nahrubo smícháte vařečkou a a následně rukama vypracujete těsto.

Plech si vyložíte pečícím papírem.

Z těsta tvoříte kuličky velikosti vlašského ořechu, které v ruce „zplacatíte“ do tvaru sušenky – v průměru bude mít sušenka cca 6 cm a silná bude 0,5 cm.  Sušenky kladete na na plech – mezi jednotlivými sušenkami nechávám dostatek místa, protože pečením trochu zvětší objem (na plechu mám obvykle pět řad po čtyřech sušenkách).

Pečete v předehřáté troubě na 180 °C po dobu cca 12  minut, přičemž po 8 minutách plech vyndáte, sušenky otočíte a dopečete.

Po upečení vyndáte sušenky z trouby a necháte je na plechu zcela vychladnout – nepřendávejte je na mřížku či na talíř – hned po upečení jsou totiž sušenky poměrně křehké, mohly by se polámat..

No a vzhledem k tomu, že jsou tyto sušenky díky ingrediencím jako je goji a chia zcela jistě superzdravé, máte dovoleno si dát ke kávě i dvě …:).

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *