Skip to content
500 g jablek
150 g celozrnné pšeničné mouky
50 g cukru
1 vejce velikosti M
25 ml oleje
200 ml smetany na vaření 12%
2 rovné polévkové lžíce kukuřičného škrobu (nemusí být)
1 kávová lžička mleté skořice
1/2 rovné kávové lžičky sody
Na drobenku:
25 g másla
25 g cukru
50 g ovesných vloček
Uvedené množství je do klasické kulaté koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2.200 kcal.
Jablka včetně slupky nastrouháte nahrubo (nebo použijete sekáček na zeleninu) a smícháte je s mletou skořicí a kukuřičným škrobem – ten přidávám proto, že jablečnou směs zahustí a tím má náplň pevnější konzistenci.
Mouku prosejete do mísy, přidáte cukr, sodu a promícháte.
Ve druhé misce smícháte smetanu, vejce a olej.
V další míse si připravíte drobenku – smícháte změklé pokrájené máslo, cukr, vločky a vše rukou tak dlouho zpracováváte, až vám vznikne drobivá směs.
Koláčovou formu si vyložíte pečícím papírem.
Smetanu s vejci a olejem vlijete do moučné směsi a vymícháte těsto.
Těsto vlijete do formy a rozprostřete po celé ploše formy.
Postupně pomocí lžíce na těsto rovnoměrně pokladete ochucená jablka a nakonec celý koláč posypete drobenkou.
Pečete v předem vyhřáté troubě na 190°C cca 30 – 35 minut.
Koláč je nejlepší na druhý den – proleží se, zvláční a jednotlivé chutě se krásně prolnou…