CELOZRNNÝ KOLÁČ S JABLKY A DROBENKOU

SUROVINY

500 g jablek
150 g celozrnné pšeničné mouky
50 g cukru
1 vejce velikosti M
25 ml rostlinného oleje
200 ml smetany na vaření 12%
2 rovné polévkové lžíce kukuřičného škrobu (nemusí být)
1 kávová lžička mleté skořice
1/2 rovné kávové lžičky sody

Na drobenku:
25 g másla
25 g třtinového cukru
50 g ovesných vloček

Uvedené množství je do klasické kulaté koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2.200 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Jablka včetně slupky nastrouháte nahrubo nebo použijete sekáček na zeleninu. Přidáte mletou skořici, kukuřičný škrob a důkladně promícháte.
  • Mouku prosejete do mísy, přidáte cukr, sodu a promícháte.
  • Ve druhé misce promícháte metličkou smetanu, vejce a olej.
  • V další míse si připravíte drobenku – smícháte změklé pokrájené máslo, cukr, vločky a vše rukou tak dlouho zpracováváte, až vám vznikne drobivá směs.
  • Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Smetanu s vejci a olejem vlijete do moučné směsi a vymícháte těsto.
  • Těsto vlijete do formy a rozprostřete po celé ploše formy.
  • Pomocí lžíce na těsto rovnoměrně pokladete ochucená jablka.
  • Koláč posypete drobenkou.
  • Pečete na 190 °C cca 30 – 35 minut.

Koláč necháte ve formě zcela vychladnout a pak pokrájíte na porce. Koláč je nejlepší na druhý den – proleží se, zvláční a jednotlivé chutě se krásně prolnou.

PRAKTICKÉ

  • Smetanu na vaření můžete nahradit klasickým nebo rostlinným mlékem.
  • Kukuřičný škrob můžete vynechat, ale jeho přidáním jablečnou směs zahustíte a tím získá náplň pevnější konzistenci.