CELOZRNNÝ KOLÁČ S JABLKY A DROBENKOU

Přidáno dne 01.03.2020

500 g jablek
150 g celozrnné pšeničné mouky
50 g cukru
1 vejce velikosti M
25 ml oleje
200 ml smetany na vaření 12%
2 rovné polévkové lžíce kukuřičného škrobu (nemusí být)
1 kávová lžička mleté skořice
1/2 rovné kávové lžičky sody

Na drobenku:
25 g másla
25 g cukru
50 g ovesných vloček

Uvedené množství je do klasické kulaté koláčové formy o průměru 28 cm.

Celková energetická hodnota cca 2.200 kcal.

Jablka včetně slupky nastrouháte nahrubo (nebo použijete sekáček na zeleninu) a smícháte je s mletou skořicí a kukuřičným škrobem – ten přidávám proto, že jablečnou směs zahustí a tím má náplň pevnější konzistenci.

Mouku prosejete do mísy, přidáte cukr, sodu a promícháte.

Ve druhé misce smícháte smetanu, vejce a olej.

V další míse si připravíte drobenku – smícháte změklé pokrájené máslo, cukr, vločky a vše rukou tak dlouho zpracováváte, až vám vznikne drobivá směs.

Koláčovou formu si vyložíte pečícím papírem.

Smetanu s vejci a olejem vlijete do moučné směsi a vymícháte těsto.

Těsto vlijete do formy a rozprostřete po celé ploše formy.

Postupně pomocí lžíce na těsto rovnoměrně pokladete ochucená jablka a nakonec celý koláč posypete drobenkou.

Pečete v předem vyhřáté troubě na 190°C cca 30 – 35 minut.

Koláč je nejlepší na druhý den – proleží se, zvláční a jednotlivé chutě se krásně prolnou…

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *