SUROVINY
250 – 300 g chřestu
4 vejce velikosti M
180 – 200 g zakysané smetany
12 koleček šunky
100 g sýra typu ementál
1/4 kávové lžičky sody
1/2 kávové lžicky soli
špetka pepře
Z uvedeného množství je 12 muffinů.
Recept je vhodný pro nízkosacharidovou a bezlepkovou dietu a pro candida dietu fáze III.
Celková energetická hodnota cca 1 164 kcal, jeden muffin cca 97 kcal.
PŘÍPRAVA
- Chřestu odkrojíte zdřevnatělé konce (cca 2 – 3 cm).
- Zelenému chřestu oloupete spodní třetinu stonku, chřest bílý oloupete celý až k hlavičce.
- Odříznete chřestové hlavičky, které ponecháte na ozdobu.
- Zbytek chřestu vložíte do sekáčku na zeleninu a posekáte, případně nožem pokrájíte na velmi drobno.
- Sýr nastrouháte nahrubo nebo též posekáte v sekáčku.
- Do plechu na muffiny vložíte papírové košíčky vyložené plátky šunky tak, aby šunka byla rozprostřena po stěnách košíčku a vytvořila mističku.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Posekaný chřest vložíte do mísy, přidáte sýr, vejce, sůl, pepř, sodu a důkladně promícháte.
- Získanou poměrně tekutou hmotu rovnoměrně rozdělíte do jednotlivých košíčků vyložených šunkou – jde to dobře pomocí malé naběračky.
- Na vršek každého košíčku položíte hlavičky chřestu a vložíte do trouby.
- Pečete na 180 °C cca 30 minut dozlatova.
Chřestové muffiny jsou chutné teplé, vlažné i studené.
Doplněné bramborovou kaší bez mléka mohou být obědem, se zeleninovým salátem se stanou lehkou večeří nebo samotné budou dobrou svačinou.
PRAKTICKÉ
- Nejlépe do košíčků pasuje šunka, jejíž plátky mají tvar kolečka a klasický průměr 10 cm.
- Papírové košíčky nemusíte kupovat, můžete si je sami doma vyrobit.
- Pokud při plnění košíčků pokapete plech, kapky před vložením do trouby setřete, aby se vám nepřipekly a nemuseli jste je po upečení složitě odstraňovat.