NÁDIVKA Z TOFU, MEDVĚDÍHO ČESNEKU, PAŽITKY A PÓRKU

SUROVINY
5 rohlíků nebo 4 housky 1 či 2 dny staré (200 g pečiva)
6 vajec
250 g pórku
1 balení tofu s chilli (cca 180 g)
1 balení uzeného tofu (cca 180 g)
2 hrsti pokrájené pažitky (cca 50 g)
2 hrsti pokrájeného medvědího česneku (cca 50 g)
1 rovná polévková lžíce lahůdkového droždí
1 rovná kávová lžička soli
špetka muškátového oříšku
75 ml studené vody
1 polévková lžíce oleje

Z uvedeného množství jsou nejméně 4 porce.

Celková energetická hodnota cca 1.900 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Pečivo pokrájíte na kostičky cca 1 x 1 cm.
  • Obě tofu nastrouháte nahrubo nebo posekáte v sekáčku na zeleninu.
  • Pórek pokrájíte na kolečka silná 0,5 cm.
  • Medvědí česnek a pažitku posekáte nahrubo.
  • Oddělíte žloutky od bílků.
  • Z bílků ušleháte tuhý sníh.
  • Zapékací nádobu vymažete olejem.
  • Předehřejete troubu.

POSTUP

  • Do veliké mísy (vezměte si tu největší mísu či kastrol, který máte k dispozici, aby se vám nádivka dobře míchala) vsypete pokrájené pečivo, zalijete vodou a lehce promícháte.
  • V druhé míse smícháte tofu, pokrájený pórek, pažitku, medvědí česnek, lahůdkové droždí, sůl, muškátový oříšek a vaječné žloutky.
  • Vzniklou směs přidáte do veliké mísy k pokrájeným navlhčeným rohlíkům a vše důkladně promícháte.
  • Na závěr do směsi jemně vmícháte sníh z bílků.
  • Nádivku přesunete do zapékací nádoby a povrch jen lehce zarovnáte – hmotu nemačkáte, nestlačujete.
  • Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C 45 – 50 minut.
    Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 190°C 25 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 20 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se nádivka odshora nepřipalovala.

Nádivku můžete podávat teplou, doplněnou zeleninovým salátem nebo trochou majolky. Zastudena ovšem také není k zahození…

VARIACE

  • pažitku a medvědí česnek můžete zaměnit či zcela nahradit spařenou mladou kopřivou nebo hladkolistou petrželkou
  • tofu můžete částečně nahradit uzeným masem či jinou uzeninou