SUROVINY
5 rohlíků nebo 4 housky 1 či 2 dny staré (200 g pečiva)
6 vajec velikosti M
250 g pórku
1 balení tofu natural (cca 180 g)
1 balení uzeného tofu (cca 180 g)
2 hrsti pokrájené pažitky (cca 50 g)
2 hrsti pokrájeného medvědího česneku (cca 50 g)
1 rovná polévková lžíce lahůdkového droždí
1 rovná kávová lžička soli
špetka muškátového oříšku
75 ml studené vody
1 polévková lžíce oleje
Z uvedeného množství jsou nejméně 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 1.900 kcal.
PŘÍPRAVA
- Pečivo pokrájíte na kostičky cca 1 x 1 cm.
- Obě tofu nastrouháte nahrubo nebo posekáte v sekáčku na zeleninu.
- Pórek pokrájíte na kolečka silná 0,5 cm.
- Medvědí česnek a pažitku posekáte nahrubo.
- Oddělíte žloutky od bílků.
- Z bílků ušleháte tuhý sníh.
- Zapékací nádobu vymažete olejem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Do veliké mísy (vezměte si tu největší mísu či kastrol, který máte k dispozici, aby se vám nádivka dobře míchala) vsypete pokrájené pečivo, zalijete vodou a lehce promícháte.
- V druhé míse smícháte tofu, pokrájený pórek, pažitku, medvědí česnek, lahůdkové droždí, sůl, muškátový oříšek a vaječné žloutky.
- Vzniklou směs přidáte do veliké mísy k pokrájeným navlhčeným rohlíkům a vše důkladně promícháte.
- Na závěr do směsi jemně vmícháte sníh z bílků.
- Nádivku přesunete do zapékací nádoby a povrch jen lehce zarovnáte – hmotu nemačkáte, nestlačujete.
- Pečete v předem vyhřáté troubě na 190 °C 45 – 50 minut.
Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 190 °C 25 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 20 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se nádivka odshora nepřipalovala.
Nádivku můžete podávat teplou, doplněnou zeleninovým salátem nebo trochou majolky. Zastudena ovšem také není k zahození…
PRAKTICKÉ
- Pažitku a medvědí česnek můžete zaměnit či zcela nahradit spařenou mladou kopřivou nebo hladkolistou petrželkou.
- Balíček tofu natural můžete nahradit uzeným masem či jinou uzeninou v množství cca 200 g.