JAK UŠLEHAT SNÍH Z VAJEČNÝCH BÍLKŮ

Přidáno dne 16.02.2017

Možná se řadíte k těm, kteří se receptům se šlehanými vaječnými bílky záměrně vyhýbají – protože vám někdo našeptal, že je sníh věda…
Troufám si oponovat – na šlehání sněhu z bílků nepotřebujete postgraduál z oblasti gastronomie – stačí jen dodržet několik zásad a sníh vyšleháte velmi snadno nejen v zimě ale i v létě… :).

  • Bílky šlehejte v pokojové teplotě – vajíčka před šleháním bílků vyndejte s dostatečným předstihem z lednice – cca  hodinu před šleháním.

  • Bílky šlehejte v nádobě, která není mastná – pozor si dají hlavně ti, kteří používají stejnou nádobu na šlehání šlehačky i šlehání bílků – třeba ti, kteří používají nepřekonatelný  ruční mixer na kličku (viz foto).
    Osobně tento mixér před použitím vždy omyji vodou se saponátem a důkladně dosucha vytřu – jistota je jistota:)

  • V bílku nebude obsažen žádný žloutek – při oddělování bílku od žloutku dbejte na to,  aby v bílku opravdu žádný žloutek nebyl  (mám odzkoušeno, že malilinký kousek žloutku velikosti špendlíkové hlavičky nevadí).
    Bílky od žloutků oddělíte od sebe snadněji, pokud budou vejce studená (právě  vyndaná z lednice).

  • Přidejte do bílků vždy špetku soli (nebo několik kapek citronu) – docílíte tím sněhu, který bude mít pevnější konzistenci, bude tužší.

  • Pokud přidáváte do bílků cukr, přidávejte ho postupně – ne tedy nasypat celou předepsanou dávku cukru do bílků naráz, ale přidávat postupně po lžících a přitom stále šlehat.
    Zprvu bílky po vsypání cukru trochu zřídnou, ale neklesejte na mysli,  po chvíli šlehání zase ztuhnou.

  • Pokud začnete šlehat, již nepřestávejte – týká se hlavně ručního šlehače či šlehání metličkou, kdy po čase začnou slabším jedincům ubývat síly.
    Pro orientaci uvádím časovou a fyzickou náročnost : slabá žena,  která neprošla vytrvalostním tréninkem ani mimořádným vojenským výcvikem šlehá tři vajíčka v ručním šlehači ne více než 5 minut…:)

A kdy je sníh hotový ?
Když je tuhý a na pohled hladký.
Když vyndáte metličky mixeru ze sněhu a na povrchu sněhu zůstanou špičky, které jsou pevné a neohýbají se.
A nebo prostě a jednoduše tehdy, když nádobu otočíte dnem vzhůru a sníh se ani nehne :).

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *