Chřest (špargl, asparágus) je první polní zelenina, která nás na jaře může obšťastnit na talíři svými mladými svěžími výhonky (pazochy, prýty, tyčemi či stonky).
Přivítejme proto po zimní odstávce čerstvé zeleniny tuto jarní lahůdku v naší kuchyni s otevřenou náručí – a to nejen pro její jemnou delikátní chuť, ale i pro její regenerační schopnosti.
Proč je dobré chřest jíst ?
Chřest nás zásobuje provitamínem A dobrým pro náš zrak. Množství vitamínů skupiny B posílí nejen naše nervy, ale i vlasy a kůži.
Rekordní obsah kyseliny listové podporuje krvetvorbu a produkci hormonů. Působí na tvorbu nových buněk a také proti únavě – ne nadarmo se chřestu říká „elixír mládí“.
Obsahuje i prospěšné minerály – mimo jiné i draslík, který našemu tělu pomáhá s odvodňováním a odkyselováním.
Vysoký obsah vody a malé množství kalorií řadí chřest mezi vyhledávanou, lehce stravitelnou, dietní zeleninu.
Kdy a kde chřest koupím ?
Chřest je jarní sezónní zelenina a bývá k mání od dubna do června.
Nejčastěji se setkáte s chřestem bílým nebo zeleným, občas i s fialovým.
Chřest seženete převážně na pultech obchodů – pokud tedy zrovna nebydlíte u plantáže chřestu na Mělnicku…:)
Jak vybrat ten správný chřest ?
Čerstvý chřest je na pohled svěží, šťavnatý a mírně lesklý. Hlavička chřestu je uzavřená a při promnutí svazku v ruce, stonky chřestu vrzají.
Že je chřest čerstvý, poznáte také podle toho, že nejde ohnout – při silnějším ohybu praskne.
Znamením přezrálosti je u zeleného chřestu otevřená hlavička a u bílého chřestu nafialovělá barva.
Vyhněte se chřestu, který je zavadlý, gumový, případně s tmavými skvrnami.
Jak chřest doma uchovám ?
Chřest určitě zpracujte co nejrychleji, nejlépe v den nákupu.
Pokud chřest potřebujete uskladnit jen na jeden den, můžete ho vložit do lednice ve vysoké sklenici s malým množství vody (jako květinu ve váze).
Na krátkou dobu (cca 3 dny) můžete chřest v lednici uchovat zabalený ve vlhké utěrce.
Jak chřest kuchyňsky upravím ?
Co z chřestu uvařím?
Chřest se dá vařit, dusit, péct, nakládat…zelený se dá se jíst i syrový.
Hodí se na přípravu převážně slaných jídel – od polévek a omáček, přes rizoto, až k závinům a salátům.
Vyzkoušejte třeba :
Vaječná omeleta s chřestem
Chřest se zastřeným vejcem
Slaný závin s chřestem
Slané vaječné muffiny bez mouky s chřestem
Chřestové řezy z listového těsta