CHŘESTOVÉ ŘEZY Z LISTOVÉHO TĚSTA

SUROVINY

1 balení rozváleného listového těsta (250 – 275 g)
200 – 300 g zeleného chřestu
250 g mascarpone
4 polévkové lžíce jemně nastrouhaného parmezánu
1 rovná kávová lžička soli

Z uvedeného množství je 6 kusů.

PŘÍPRAVA

  • Chřestu odkrojíte zdřevnatělé konce (cca 2 cm) a spodní třetinu stonku oloupete. Pokud máte chřest čerstvý, loupat nemusíte.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Rozválené listové těsto pokrájíte na 6 dílů. Vznikne 6 obdélníků, které přenesete na plech s pečícím papírem.
  • Mascarpone smícháte s parmezánem, osolíte a vše důkladně promícháte.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Každý díl těsta potřete krémem z mascarpone tak, aby zůstal po obvodu volný okraj těsta široký 1 cm.
  • Na krém pokladete chřest, který jste přiměřeně zkrátili.
  • Pečete v předem vyhřáté troubě dozlatova tak, jak jste zvyklí péct listové těsto.
    Osobně ve své maloobjemové troubě peču takto: nechám rozehřát troubu na 180 °C, řezy vložím do trouby a zvýším teplotu na 200 °C – takto peču 10 minut. Poté snížím teplotu na 180 °C a dopékám ještě cca 15 – 20 minut – ke konci hlídám.

Tuto jednoduchou chutnou delikatesu podávejte nejlépe vlažnou nebo zastudena.
Řezy doplněné zeleninovým salátem budou chutné i na oběd nebo na večeři.

PRAKTICKÉ