CHŘESTOVÉ ŘEZY Z LISTOVÉHO TĚSTA

Přidáno dne 11.06.2017

1 balení rozváleného listového těsta (250 – 275 g)
350 g zeleného chřestu
250 g mascarpone
4 polévkové lžíce jemně nastrouhaného parmezánu
1 rovná kávová lžička soli

Z uvedeného množství je 6 kusů.

Zelenému chřestu odkrojíte zdřevnatělé konce (2 cm) a spodní třetinu stonku oloupete – pokud máte chřest čerstvý, loupat nemusíte. Jestliže pracujete s chřestem bílým, oloupete celý stonek až k hlavičce.

Chřest vložíte do vroucí osolené vody a 2 minuty pod pokličkou vaříte.
Pak hned scedíte, propláchnete studenou vodou a necháte dobře okapat.

Plech si vyložíte pečícím papírem.

Rozválené listové těsto pokrájíte na 6 dílů – vznikne 6 obdélníků o rozměrech cca 12 x 14 cm.
Jednotlivé díly přenesete na plech s pečícím papírem.

Mascarpone smícháte s parmezánem, osolíte a vše důkladně promícháte.

Každý dílek těsta potřete krémem z mascarpone v množství jedna vrchovatá polévková lžíce na jeden díl těsta – krém rozprostřete po plátku tak, aby zůstal po obvodu volný okraj těsta široký 1 cm.

Řezy pokladete chřestem, který jste přiměřeně zkrátili.

Vložíte do předem vyhřáté trouby a pečete dozlatova dle zvyklosti.
U listového těsta je velká potíž říci, jak dlouho a na kolik stupňů péci – každá  trouba ho peče jinak…
Osobně ve své stařičké plynové troubě peču takto :
nechám rozehřát troubu na 180 °C, řezy vložím do trouby a zvýším teplotu na 200 °C – takto peču 10 minut.
Poté snížím teplotu na 180 °C a dopékám ještě cca 15 – 20 minut – ke konci hlídám.

Tuto jednoduchou chuťovou delikatesu podávejte nejlépe vlažnou nebo studenou.

Zbylo vám trochu  chřestu a nevíte co s ním ?
Ochutnejte chřest se zastřeným vejcem.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *