
SUROVINY
1 balení rozváleného listového těsta (250 – 275 g)
200 – 300 g zeleného chřestu
250 g mascarpone
4 polévkové lžíce jemně nastrouhaného parmezánu
1 rovná kávová lžička soli
Z uvedeného množství je 6 kusů.
PŘÍPRAVA
- Chřestu odkrojíte zdřevnatělé konce (cca 2 cm) a spodní třetinu stonku oloupete. Pokud máte chřest čerstvý, loupat nemusíte.
- Plech vyložíte pečícím papírem.
- Rozválené listové těsto pokrájíte na 6 dílů. Vznikne 6 obdélníků, které přenesete na plech s pečícím papírem.
- Mascarpone smícháte s parmezánem, osolíte a vše důkladně promícháte.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Každý díl těsta potřete krémem z mascarpone tak, aby zůstal po obvodu volný okraj těsta široký 1 cm.
- Na krém pokladete chřest, který jste přiměřeně zkrátili.
- Pečete v předem vyhřáté troubě dozlatova tak, jak jste zvyklí péct listové těsto.
Osobně ve své maloobjemové troubě peču takto: nechám rozehřát troubu na 180 °C, řezy vložím do trouby a zvýším teplotu na 200 °C – takto peču 10 minut. Poté snížím teplotu na 180 °C a dopékám ještě cca 15 – 20 minut – ke konci hlídám.
Tuto jednoduchou chutnou delikatesu podávejte nejlépe vlažnou nebo zastudena.
Řezy doplněné zeleninovým salátem budou chutné i na oběd nebo na večeři.
PRAKTICKÉ
- Zbylo vám trocha chřestu a nevíte co s ním ? Ochutnejte chřest se zastřeným vejcem.