JAK ZUŽITKOVAT ODŘEZKY A SLUPKY CHŘESTU – chřestový vývar

Oloupali jste balíček bílého chřestu a stojíte smutně nad poměrně velkou hromádkou odkrojků a slupek a přijde vám škoda vše vyhodit?
Využijte chřest beze zbytku a uvařte vývar…

Budete potřebovat:
500 g bílého chřestu
1 litr studené vody
1 rovná kávová lžička soli

Bílý chřest omyjete, odkrojíte spodní dřevnatou část stonků a stonky celé důkladně oloupete – loupat začnete cca 1 cm pod hlavičkou chřestu.
Odkrojky zdřevnatělých stonků pokrájíte na tenká kolečka.

Do hrnce nalijete vodu, přidáte odřezky, odkrojky, slupky a posolíte.
Vodu přivedete k varu a vaříte pod poklicí na mírném ohni 10 minut.

Pak vývar přecedíte a zbytky chřestu přes síto ještě lehce propasírujete.
Rozhodně slupky ve vývaru nemixujte – vlákna jsou velmi pevná a mohla by vám poničit mixér.

Získáte cca 800 ml vývaru, který má nasládkou chuť a velmi nepatrně nahořklý „ocásek“.
Vývar můžete hned zužitkovat buď na polévku s chřestem a nebo na podlévání chřestového rizota.

Zbylý oloupaný chřest můžete blanšírovat, vařit či jinak použít dle receptu.

  • Varianta s vodou po blanšírování nebo vaření chřestu
    Vodu po blanšírování či vaření chřestu určitě nevylévejte, ale použijte ji při vaření vývaru místo vody z vodovodu.
    Postup při vaření bude stejný, pouze vývar již nebudete solit.

  • Varianta se zeleným chřestem
    Při zpracování jednoho 500 g balíčku zeleného chřestu moc odpadu a slupek nebývá, proto se nevyplatí pouze ze zeleného chřestu vývar vařit (byl by velmi slabý).
    Pokud však současně s bílým chřestem zpracováváte i ten zelený, slupky a odkrojky zeleného chřestu určitě ke zbytkům bílého chřestu přidejte a společně vyvařte.