BRAMBOROVÁ POLÉVKA S CHŘESTEM

Přidáno dne 07.06.2020

400 g brambor
250 g bílého chřestu (nebo zeleného – viz níže)
100 g cibule
25 g másla (plátek másla široký 1 cm)
800 ml horkého vývaru ze slupek chřestu (nebo vody – viz níže)
100 ml smetany na vaření 12%
1/2 – 1 kávová lžička soli
cca 100 ml horké vody na rozředění

Z uvedeného množství jsou nejméně 4 porce.

Recept je vhodný pro bezlepkovou a candida dietu fáze II. a III.

Celková energetická hodnota cca 750 kcal.

Chřest oloupete (pokud s chřestem začínáte a nevíte jak na to, čtěte zde) a nakrájíte na špalíčky dlouhé 2 cm.

Cibuli pokrájíte najemno a brambory na kostičky o velikosti cca 1 x 1 cm.

Na rozehřáté máslo vhodíte cibuli a necháte ji zesklovatět.
Pak přidáte chřest a 5 minut restujete.

Následně zalijete slaným vývarem ze slupek chřestu, přidáte brambory a vaříte cca 10 minut do změknutí brambor.
Pak přilijete smetanu, přivedete k varu, necháte 1 minutu  provařit a odstavíte z ohně.
Ochutnáte a případně dosolíte.

Necháte chvilku zchladnout a rozmixujete ponorným mixérem do konzistence jemného krému.
Pokud by byla polévka velmi hustá (záleží na moučnatosti brambor a také vaší preferenci), naředíte ji horkou převařenou vodou.

Před servírováním můžete hladinu polévky posypat strouhaným parmezánem nebo dozdobit chřestovými hlavičkami.

  • Varianta ze zeleného chřestu, bez chřestového vývaru :
    po oškrábání půlkilového svazku zeleného chřestu bývá slupek velmi málo a nemá cenu z nich vařit vývar (pokud je nepřidáte ke slupkám chřestu bílého).
    Místo vývaru ze slupek tedy použijete 900 ml horké vody a 1 rovnou polévkovou lžíci sypkého polévkového bujónu Würzl.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *