SLANÝ ZÁVIN S CHŘESTEM

Přidáno dne 26.05.2019

275 g rozváleného listového těsta
250 g zeleného chřestu
125 g tvarohu
100 g strouhaného sýra Gouda
1 vejce
100 g krájené šunky
1/4 kávové lžičky soli

Recept je vhodný pro candida dietu fáze III.

Celková energetická hodnota cca 1841 kcal

Z uvedeného množství je jedna „nohavice“ závinu.

Zelenému chřestu odkrojíte zdřevnatělé konce (cca 2 – 3 cm) a spodní třetinu stonku oloupete. Jestliže pracujete s chřestem bílým, oloupete celý stonek až k hlavičce.

V mísce smícháte tvaroh s vejcem a solí.

Připravíte si plech, který vyložíte pečícím papírem a přímo na něj položíte rozválený plát listového těsta bez původního pečícího papíru, ve kterém bylo těsto zabaleno (těsto je na původním vlhkém pečícím papíře poměrně přilepené a po navrstvení náplně by nešlo těsto z vlhkého papíru odlepit a zavinout).

Plochu těsta pokladete plátky šunky, potřete tvarohem s vejcem, položíte chřestové pazochy  a na závěr celou plochu posypete sýrem.

Závin po délce poskládáte či zavinete, konce přitlačíte, aby náplň nevytekla a dáte péct do předem vyhřáté trouby a pečete tak, jak jste zvyklí péct listové těsto  – každá  trouba ho peče jinak.
Osobně ve své malé elektrické troubě peču záviny z listového těsta takto: 10 minut na 200°C spodní i horní ohřev s ventilátorem, 10 minut na 180 °C spodní i horní ohřev s ventilátorem, posledních 8 – 10 minut na 180 °C jen spodní ohřev s ventilátorem.

Slaný závin můžeme konzumovat teplý i studený.
Doplněný zeleninovým salátem je chutným obědem či večeří.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *