VAJEČNÁ OMELETA S CHŘESTEM

Přidáno dne 09.05.2018

250 g zeleného chřestu
4 vejce
25 g balkánského sýra
0,5 cm široký plátek másla
špetka soli do vajec
1/2 polévkové lžíce soli do vody k chřestu

Recept je vhodný pro nízkosacharidovou, bezlepkovou a candida dietu – fáze III.

Z uvedeného množství je jedna velká porce jako hlavní jídlo bez přílohy, s přílohou porce dvě.

Zelenému chřestu odkrojíte zdřevnatělé konce (cca 2 – 3 cm) a spodní třetinu stonku oloupete (pokud máte chřest čerstvý rovnou ze zahrádky, loupat nemusíte).
Jestliže pracujete s chřestem bílým, oloupete celý stonek až k hlavičce.

Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.

Vajíčka rozklepnete do misky, přidáte sůl a vidličkou rozmícháte.

Chřest vložíte do vroucí osolené vody a vaříte na mírném ohni 3 – 5 minut (čím je chřest silnější, tím déle vaříte).
Pak vyndáte, propláchnete studenou vodou a pokrájíte na menší kousky.

Na pánvi rozehřejete máslo, vlijete rozkvedlaná vejce, na ně pokladete pokrájený chřest a posypete balkánskám sýrem.
Snížíte plamen na minimum, aby se omeleta odspodu nepřipalovala a pečete pod pokličkou do té doby, dokud omeleta neztuhne cca 5 – 10 minut (záleží na velikosti pánve a zvoleném tepelném stupni).

Při nízkosacharidové dietě kozumujete bez přílohy, při dietě bezlepkové a candida dietě můžete zvolit jako přílohu brambory.

Varianta s parmezánem:
místo balkánského sýra můžete použít nastrouhaný parmezán v množství
1 rovná polévková lžíce.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *