KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA SE SMETANOU A VEJCI

SUROVINY

600 – 700 g květáku (váha bez košťálu)
150 g cibule
200 ml smetany na vaření 12 %
3 vejce
25 g másla (plátek silný 1 cm)
1 l nesoleného domácího zeleninového vývaru
1 rovná polévková lžíce soli
1/2 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku
špetka pepře

Recept je vhodný pro bezlepkovou, nízkosacharidovou a pro candida dietu fáze II. a III.
Celková energetická hodnota cca 1.100 kcal.

UPOZORNĚNÍ
Výše uvedené množství soli je určeno do polévky vařené z nesoleného domácího vývaru. Pokud při přípravě svůj domácí zeleninový vývar solíte, používáte vývar z kostky nebo jiný druh vývaru, množství soli upravte dle vaší chutě a potřeby.

PŘÍPRAVA

  • Uvaříte nebo ohřejete zeleninový vývar.
  • Jednotlivé růžičky květáku posekáte na kusy velikosti sousta.
  • Cibuli pokrájíte na kostičky.
  • V misce metličkou rozmícháte smetanu s vajíčky a špetkou pepře.

POSTUP

  • Ve velkém hrnci rozpustíte máslo a cibuli na něm osmahnete dozlatova.
  • Vsypete květák a vše zalijete horkým zeleninovým vývarem.
  • Osolíte, přidáte muškátový oříšek, přivedete k varu a na mírném ohni vaříte cca 15 minut do změknutí květáku.
  • Za stálého míchání vlijete do polévky smetanu s vajíčky.
  • Polévku přivedete k varu a vaříte cca 2 minuty (jen aby zatuhla vajíčka) a pak odstavíte z plotny.

DOKONČENÍ

  • Pokud preferujete hladké krémové polévky, celou polévku rozmixujete ponorným mixérem dohladka.
  •  Pokud chcete mít polévku se strukturou, z polévky vyndáte cca polovinu květákové hmoty stranou, polévku v hrnci rozmixujete dohladka a květákovou hmotu vrátíte zpět do polévky.

PRAKTICKÉ

  • V horkých letních dnech vyzkoušejte polévku zastudena – je výborná.