CUKETOVÁ POLÉVKA S BAZALKOU, PETRŽELKOU A SÝREM

SUROVINY

1 kg menších cuket
50 g sýra Grana Padano
200 ml smetany na vaření 12 %
4 středně velké stroužky česneku (15 g)
1 velká hrst čerstvé bazalky (20 g)
1/2  hrsti petrželky
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 rovná polévková lžíce domácí sušené zeleniny (lze vynechat)
2 rovné kávové lžičky soli
špetka pepře
800 ml horké vody

Recept je vhodný pro nízkosacharidovou, bezlepkovou a candida dietu fáze III.
Celková energetická hodnota cca 700 kcal.
Z uvedeného množství jsou 4 porce.

PŘÍPRAVA

  • Cukety pokrájíte na menší kostky cca 2 x 2 cm.
  • Bazalku a česnek nahrubo posekáte.
  • Sýr nastrouháte najemno.

POSTUP

  • Do hrnce s rozehřátým olejem vhodíte cuketu, bazalku, česnek a za průběžného míchání zprudka restujete cca 8 minut.
  • Přilijete horkou vodu a přidáte sušenou zeleninu, sůl, pepř.
  • Vaříte 10 minut a pak odstavíte z ohně.
  • Přilijete smetanu, přidáte petrželku a vmícháte sýr.
  • Vše dohladka rozmixujete ponorným mixérem a hned podáváte.

PRAKTICKÉ

  • Vybírejte cukety s délkou do 20 cm – jsou nejchutnější a nemají ještě vyvinutý jádřinec se semeny.
  • I když budete polévku ve finále mixovat, bazalku a česnek posekejte, pustí výrazně víc aroma.
  • Polévku můžete posypat česnekovými krutony.
  • Za horkých letních dní je polévka chutná i zastudena.