SUROVINY
100 -200 g zeleného chřestu
4 vejce
25 g balkánského sýra
0,5 cm široký plátek másla
špetka soli do vajec
Z uvedeného množství je jedna velká porce jako hlavní jídlo bez přílohy, s přílohou porce dvě.
Recept je vhodný pro nízkosacharidovou, bezlepkovou a candida dietu – fáze III.
PŘÍPRAVA
- Zelenému chřestu odkrojíte zdřevnatělé konce (cca 2 – 3 cm) a spodní třetinu stonku oloupete. Pokud máte chřest čerstvý, loupat nemusíte.
- Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.
- Vajíčka rozklepnete do misky, přidáte sůl a vidličkou rozmícháte.
POSTUP
- Na pánvi rozehřejete máslo, vlijete rozkvedlaná vejce, na ně pokladete pokrájený chřest a posypete balkánským sýrem.
- Snížíte plamen na minimum, aby se omeleta odspodu nepřipalovala a pečete pod pokličkou do té doby, dokud omeleta neztuhne – cca 10 minut.
PRAKTICKÉ
- Pokud použijete bílý chřest se silnými stonky, nejprve stonky celé oloupete až 1 cm pod hlavičku a pak předvaříte. Vložíte je do vroucí osolené vody a vaříte na mírném ohni 3 – 5 minut (čím je chřest silnější, tím déle vaříte). Pak vyndáte, propláchnete studenou vodou a pokrájíte na menší kousky.
- Místo balkánského sýra můžete použít nastrouhaný parmezán v množství 1 rovná polévková lžíce.
- Při nízkosacharidové dietě konzumujete bez přílohy, při dietě bezlepkové a candida dietě můžete zvolit jako přílohu brambory.