STUDENÁ CUKETOVÁ POLÉVKA S KOPREM A BALKÁNSKÝM SÝREM

SUROVINY

500 g cukety
500 ml kefíru
100 g balkánského sýra
200 g hustého jogurtu
20 ml panenského olivového oleje
1 polévková lžíce čerstvého nasekaného kopru
1 stroužek česneku (nemusí být)
sůl a pepř dle chuti

Z uvedeného množství jsou 2 porce jako hlavní chod nebo 4 malé porce jako svačina.
Celková energetická hodnota cca 870 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Syrovou cuketu oloupete, nakrájíte na kostky a dáte do mísy.
  • Balkánský sýr najemno nastrouháte.
  • Česnek nakrájíte na plátky.
  • Kopr otrháte a nahrubo posekáte.

POSTUP

  • Do mísy k cuketě přidáte kefír, jogurt, olej, česnek a vše tyčovým mixérem rozmixujete dohladka.
  • Do polévky přidáte kopr a balkánský sýr, promícháte a dáte do lednice vychladit.
  • Solí a pepřem dochucujte až na talíři, některé typy balkánských sýrů bývají hodně slané.
  • Těsně před servírováním polévku promíchejte, abyste rozmíchali případnou sedlinu na dně.

Tato studená polévka je vhodná v horkých letních dnech jako osvěžující oběd nebo večeře.

PRAKTICKÉ

  • Pokud jste vlastníky výkonného stolního mixéru, můžete všechny suroviny vložit do mixéru a rozmixovat dohladka.
  • Vybírejte cukety mladé – cca do délky 20 cm. U nich máte jistotu, že je můžete pokrájet do polévky celé, aniž byste museli vykrajovat středová semínka.
  • Nedovedete si léto bez studených polévek představit? Vyzkoušejte také  studenou mrkvovou polévku.