SUROVINY
500 g cukety
500 ml kefíru
100 g balkánského sýra
200 g hustého jogurtu
20 ml panenského olivového oleje
1 polévková lžíce čerstvého nasekaného kopru
1 stroužek česneku (nemusí být)
sůl a pepř dle chuti
Z uvedeného množství jsou 2 porce jako hlavní chod nebo 4 malé porce jako svačina.
Celková energetická hodnota cca 870 kcal.
PŘÍPRAVA
- Syrovou cuketu oloupete, nakrájíte na kostky a dáte do mísy.
- Balkánský sýr najemno nastrouháte.
- Česnek nakrájíte na plátky.
- Kopr otrháte a nahrubo posekáte.
POSTUP
- Do mísy k cuketě přidáte kefír, jogurt, olej, česnek a vše tyčovým mixérem rozmixujete dohladka.
- Do polévky přidáte kopr a balkánský sýr, promícháte a dáte do lednice vychladit.
- Solí a pepřem dochucujte až na talíři, některé typy balkánských sýrů bývají hodně slané.
- Těsně před servírováním polévku promíchejte, abyste rozmíchali případnou sedlinu na dně.
Tato studená polévka je vhodná v horkých letních dnech jako osvěžující oběd nebo večeře.
PRAKTICKÉ
- Pokud jste vlastníky výkonného stolního mixéru, můžete všechny suroviny vložit do mixéru a rozmixovat dohladka.
- Vybírejte cukety mladé – cca do délky 20 cm. U nich máte jistotu, že je můžete pokrájet do polévky celé, aniž byste museli vykrajovat středová semínka.
- Nedovedete si léto bez studených polévek představit? Vyzkoušejte také studenou mrkvovou polévku.