STUDENÁ MRKVOVÁ POLÉVKA

SUROVINY

200 g mrkve
100 g nesolených kešu oříšků natural
150 ml čerstvě vymačkané šťávy z mandarinek
1 velký stroužek česneku (lze vynechat)
2 kávové lžičky citrónové šťávy
1/2 kávové lžičky soli
špetka sušeného zázvoru
300 ml studené vody

Z uvedeného množství jsou 2 porce.
Celková energetická hodnota cca 750 kcal.
Recept je veganského charakteru, vhodný též pro postní období.

PŘÍPRAVA

  • Kešu oříšky namočíte alespoň na 2 hodiny do studené vody (raději však přes noc). Pak vodu slijete a necháte okapat.
  • Mrkev nastrouháte nahrubo nebo použijete sekáček na zeleninu.
  • Z mandarinek důkladně vymačkáte šťávu, případná dužina ve šťávě nevadí.
  • Česnek nahrubo posekáte.

POSTUP při použití tyčového mixéru

  • Do vysoké nádoby na mixování dáte oříšky, polovinu vody a rozmixujete dohladka.
  • Přidáte mrkev, česnek, koření a opět rozmixujete dohladka.
  • Nakonec vlijete druhou polovinu vody, citrónovou a mandarinkovou šťávu a naposledy promixujete.

POSTUP při použití stolního mixéru

  • Pokud jste vlastníky výkonného stolního mixéru, vše do něj vhodíte najednou a rozmixujete dohladka.

Polévku necháte v lednici vychladit a pak můžete podávat. Těsně před servírováním polévku promíchejte, abyste rozmíchali případnou sedlinu na dně.
Ve velkých vedrech tato polévka lahodně osvěží a díky kešu oříškům také na poměrně dlouhou dobu zasytí.

PRAKTICKÉ

  • Šťávu z mandarinek můžete nahradit šťávou z pomeranče.
  • Česnek lze vynechat, polévka pak bude chutnat více dosladka.
  • Pokud máte možnost, použijte vodu filtrovanou nebo vychladlou převařenou.

Recept vznikl ve spolupráci s firmou NaturWay, která se specializuje na byliny, koření a bylinné čaje, zdravou výživu, bylinnou kosmetiku a také na bylinné přípravky pro domácí mazlíčky.