Studená mrkvová polévka

minimalistická kuchařka, food blog, recept, zdraví, zdravý, jednoduchý, minimalismus, minimalistický, jídlo, studená, polévka, mrkvová, mrkev, kešu, pomeranč

2 středně velké mrkve (200 g)
100 g kešu oříšků
půl středně velké cibule (50 g)
1 velký pomeranč (resp. z něj vymačkaná šťáva)
1 stroužek česneku
1 kávová lžička citrónové šťávy
1/2 kávové lžičky soli
1/4 kávové lžičky sušeného zázvoru
300 ml vody

Z tohoto množství jsou 2 porce.

Kešu oříšky namočíte minimálně na 2 hodiny do studené vody (nebo klidně i přes noc). Pak vodu slijete a necháte okapat.
Pokud se řadíte mezi ty, co si vystačí (stejně tak jako já) jen s tyčovým mixérem, postupujete takto:

do vysoké nádoby na mixování dáte oříšky, polovinu vody a rozmixujete dohladka. Pak přidáte nastrouhanou mrkev, pokrájenou cibuli, česnek, koření a opět vymixujete dohladka. Nakonec přidáte zbytek vody, citrónovou šťávu, šťávu z vymačkaného pomeranče, naposledy promixujete a je hotovo.

Pokud jste vlastníky výkonného mixéru, vše do něj vhoďte najednou, rozmixujte dohladka a máte též hotovo.

Podávejte chlazené.

Je to ve velkých vedrech vskutku lahodný osvěžující oběd neotřelé chuti.

Pokud jste milovníky studených polévek, vyzkoušejte ještě studenou cuketovou polévku s koprem a balkánským sýrem.