ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA

SUROVINY

250 g špenátu
450 g brambor
200 g smetany na vaření 12 %
150 g cibule (1 velká)
4 velké stroužky česneku (16 g)
20 g másla
1/2 rovné polévkové lžíce soli
800 ml horké vody

Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 950 kcal.
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze II. a III.

PŘÍPRAVA

  • Listy špenátu operete a posekáte nahrubo.
  • Brambory oškrábete a pokrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.
  • Cibuli pokrájíte na kostky.
  • Česnek posekáte nadrobno.

POSTUP

  • Na másle zpěníte cibuli a až začne zlátnout, přidáte posekaný česnek a ještě chvílku restujete, dokud se česnek nerozvoní.
  • Přidáte nahrubo posekaný špenát a restujete do té doby, dokud špenát nezmenší svůj objem, což trvá cca 2 – 4 minuty.
  • Špenát zalijete horkou vodou, přidáte pokrájené brambory, posolíte, počkáte až opět vzejde var a na mírném ohni vaříte 15 minut – případně do té doby, dokud nebudou brambory měkké.
  • Vlijete smetanu, promícháte, počkáte až opět vzejde var a hned odstavíte z ohně.
  • Rozmixujete ponorným mixérem na hladký krém.

Polévku podáváte samotnou, ale můžete ji zpestřit či doplnit natvrdo uvařenými vejci nebo nasucho opečenou slaninou.

PRAKTICKÉ
V horkých jarních či letních dnech můžete polévku konzumovat i zastudena, je osvěžující.