SLANÝ ŽITNÝ KOLÁČ S FAZOLKAMI A MOZZARELLOU

Přidáno dne 14.09.2016

Na těsto :
250 g celozrnné žitné mouky
100 ml oleje
100 ml vlažné vody
1 rovná kávová lžička soli
1 rovná kávová lžička jedlé sody

Na náplň :
200 g zelených fazolek
375 g zakysané smetany (1 veliký kelímek)
2 vejce
20 g česneku (2 opravdu veliké stroužky)
125 g mozzarelly (nemusí být)
1/2 kávové lžičky soli
trocha pepře

1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání formy

Toto je množství do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.

Nejprve si spaříte fazolky .

Mouku prosejete do mísy, přidáte sůl, sodu, olej, vodu a vše nahrubo smícháte vařečkou.
Následně rukama vypracujete vláčné těsto – jde to velmi dobře, těsto se nelepí.

Těsto přemístíte do olejem vymazané formy a rozprostřete ho rukama po celé ploše formy včetně vyvýšených okrajů.

Náplň do koláče vytvoříte smícháním zakysané smetany s vejci, prolisovaným česnekem, solí a troškou pepře.

Náplň nalijete na těsto a pokladete fazolkami. Pokud máte, ještě koláč pokladete na plátky pokrájenou mozzarellou.

Dáte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečete cca 35 minut.

Koláč je moc dobrý teplý i studený.
Je vhodný na snídani, na svačinu. Pokud ho doplníte zeleninovým salátem tak je vhodný na oběd i na večeři …:).

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *