SLANÝ ZÁVIN S CHŘESTEM

SUROVINY

275 g rozváleného listového těsta
250 g zeleného chřestu
125 g tvarohu
100 g sýra Gouda
1 vejce velikosti M do tvarohu
1 malé vejce na potření
100 g krájené kvalitní šunky
1/4 kávové lžičky soli

Celková energetická hodnota cca 1 840 kcal.
Recept je vhodný pro candida dietu fáze III.

PŘÍPRAVA

  • Zelený chřest opláchnete, odkrojíte zdřevnatělé konce (cca 2 – 3 cm) a spodní třetinu stonku oloupete. Pokud pracujete s chřestem bílým, oloupete celý stonek až k hlavičce.
  • Sýr nastrouháte.
  • V misce smícháte tvaroh, vejce a sůl.
  • Vejce na potření rozmícháte v malé misce vidličkou.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Na plochu rozváleného těsta položíte plátky šunky a pak potřete tvarohovou směsí.
  • Pokladete podélně chřestem a na závěr celou plochu posypete sýrem.
  • Závin po délce zavinete a konce přitlačíte nebo můžete ještě jednodušeji závin zavinout podle tohoto fotonávodu.
  • Závin přenesete na připravený plech a pomocí mašlovačky potřete rozkvedlaným vejcem.
  • Vložíte do trouby a pečete dozlatova tak, jak jste zvyklí péct listové těsto  – každá  trouba ho peče jinak.
    Osobně ve své maloobjemové  elektrické troubě, která má objem jen 45 litrů, peču záviny z listového těsta takto: 10 minut na 200°C spodní i horní ohřev s ventilátorem, 10 minut na 180 °C spodní i horní ohřev s ventilátorem, posledních 8 – 10 minut na 180 °C jen spodní ohřev s ventilátorem.

Slaný závin můžeme konzumovat teplý i studený jako svačinu, doplněný zeleninovým salátem je chutným obědem či večeří.