SLANÝ KOLÁČ S RŮŽIČKOVOU KAPUSTOU

SUROVINY

Těsto :
250 g hladké špaldové mouky
125 g másla
150 g smetanového jogurtu
1/2 kávové lžičky soli do těsta
špetka soli na těsto

Náplň :
300 g růžičkové kapusty
100 g balkánského sýra
200 g smetany 12 %
3 vejce velikosti M
1/4 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku

Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2 800 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Máslo odvážíte, pokrájíte na kousky a necháte změknout.
  • Růžičkovou kapustu očistíte a spaříte. Pokud přesně nevíte jak na to, zde je jednoduchý návod.
  • Zchladlé růžičky kapusty nožem rozkrojíte vejpůl.
  • Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.
  • V misce smícháte smetanu, vejce, muškátový oříšek a balkánský sýr.
  • Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Mouku prosejete do mísy, přidáte změklé máslo, jogurt a sůl. Vařečkou vše nahrubo smícháte a následně rukama vypracujete vláčné nelepivé těsto.
  • Těsto rozprostřete rovnoměrně po dně i po okrajích formy. S těstem se pracuje velmi lehce jako s modelínou, stačí použít prsty a kloubky ruky (případně si pomoci jednoručním válečkem na těsto).
  • Dno těsta posolíte špetkou soli.
  • Na celou plochu těsta vyskládáte pokrájené kapustičky řezem nahoru.
  • Koláč zalijete vaječnou směsí a vložíte do trouby.
  • Pečete na 190 °C cca 40 minut dozlatova.

Koláč servírujete teplý jako hlavní chod nebo studený jako svačinu.

PRAKTICKÉ

  • Tento koláč se především díky máslu stává energeticky poněkud vydatným (tučným). Abych snížila tuto energetickou nálož, přidávám do těsta místo smetanového jogurtu jogurt řecký s 0 % tuku a kupovaný Balkán nahrazuji balkánským sýrem vyrobeným doma. Dojde tím k celkovému snížení tuku o cca 30 g (z celkových 185 g).