
Na těsto :
250 g hladké špaldové mouky
125 g másla
3 vrchovaté polévkové lžíce jogurtu
1/2 kávové lžičky soli
Na náplň :
300 g růžičkové kapusty
100 g balkánského sýra
200 g smetany 12 % ( 1 kelímek)
3 vejce
1/4 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku
trochu másla a hrubé mouky na vymazání formy
Toto je množství na klasickou koláčovou formu o průměru 28 cm.
Růžičkovou kapustu očistíte, vložíte do horké vody a vaříte 4 minuty. Pak ji hned scedíte a propláchnete studenou vodou.
Mouku prosejete do mísy. Přidáte na malé kousky pokrájené změklé máslo, jogurt, sůl a rukama vypracujete vláčné těsto.
Koláčovou formu vymažete máslem a vysypete hrubou moukou.
Do formy přenesete těsto, které rozprostřete rovnoměrně po dně i po okrajích formy – jde to velmi dobře jen rukou, ale samozřejmě si můžete vzít na pomoc váleček.
Dno těsta posolíte stejně, jako byste si solili chléb.
Jednotlivé růžičky kapusty nožem rozkrojíte napolovic a řezem dolů je poskládáte na celou plochu koláče.
Smetanu rozšleháte s vejci, s nahrubo nastrouhaným balkánským sýrem a muškátovým oříškem.
Směsí zalijete koláč s kapustičkami a dáte zapéct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečete 25 – 30 minut, ke konci doporučuji hlídat.
Koláč je nejlepší teplý či vlažný.
U nás bývá koláč v tomto zimním období často odpolední svačinou, ale někdy zbude dokonce i na večeři :).