SUROVINY
Na těsto :
200 g celozrnné mouky špaldové hladké
100 g studeného másla (plátek másla silný 4 cm)
1/2 kávové lžičky soli
100 ml studené vody
Na náplň :
cca 400 g vařené červené řepy
250 g tvarohu
200 g balkánského sýra
Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2 290 kcal.
PŘÍPRAVA
- Mouku prosejete do mísy a přidáte sůl.
- Studené máslo právě vyndané z lednice pokrájíte nožem na malé kostičky, přidáte do mouky a nahrubo vařečkou promícháte.
- Rukama vytvoříte drobenku – pracujte rychle, aby máslo pod rukama co nejméně změklo a zteplalo (vůbec nevadí, když v těstě zůstanou kousky másla).
- Pak přilijete studenou vodu a rychle vypracujete těsto – jen několikrát vařečkou hmotu propracujete, aby se suroviny spojily a vzniklo měkké, vláčné, nelepivé těsto (čím déle budete těsto zpracovávat, tím bude ve výsledku tvrdší).
- Těsto zabalíte do potravinové folie a dáte do ledničky minimálně na půl hodiny odpočinout.
- Balkánský sýr nastrouháte nahrubo a rozdělíte na dvě poloviny.
- Smícháte tvaroh s polovinou nastrouhaného balkánského sýra. Druhou polovinu sýra ponecháte stranou – je určená na posyp.
- Uvařenou červenou řepu pokrájíte na kolečka či půlkolečka (dle velikosti řepy) o šířce cca 3 – 5 mm.
- Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Těsto nahrubo vyválíte válečkem do požadovaného tvaru formy, přemístíte do formy a rukama (nebo malým jednoručním válečkem) těsto doladíte tak, aby bylo rovnoměrně po celé ploše formy včetně vyvýšených okrajů.
- Na těsto navrstvíte tvarohovou směs, kterou pokladete červenou řepou a povrch posypete nastrouhaným balkánským sýrem.
- Pečete na 190 °C cca 30 minut.
Koláč je velmi dobrý teplý – třeba jako večeře.
Studený dobře poslouží jako svačina či snídaně.
VARIANTA s muškátovým oříškem :
Pokud nemáte červenou řepu uvařenou podle tohoto návodu, tj. s kořením, které řepu krásně ovoní a ochutí, tak do tvarohové náplně přidejte na dochucení 1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku.
VARIANTA s malým množstvím červené čepy :
Máte uvařenou červenou řepu, ale máte jí jen cca 150 g ?
Řepu a celé množství balkánského sýra nastrouháte nahrubo a vmícháte do tvarohu.
Přidáte 200 g smetany na vaření 12 % a 2 vejce velikosti M – vše promícháte.
Směs přemístíte na těsto, rovnoměrně ji rozetřete a pečete na 190°C 30 – 35 minut.
PRAKTICKÉ
Výhodou tohoto receptu je, že se dá vařit na etapy – červenou řepu si můžete uvařit den dopředu.
Také těsto si můžete předpřipravit – když bude přes noc v lednici, vůbec mu to neuškodí.