JAK UVAŘIT ČERVENOU ŘEPU V TLAKOVÉM HRNCI

Vyberete bulvy červené řepy přibližně stejně velké, aby byly všechny řepy rovnoměrně uvařené. Nejchutnější je řepa, která má v průměru 8 – 10 cm.

Červenou řepu velmi důkladně (nejlépe kartáčkem na zeleninu) omyjete – neloupete.

Červenou řepu vždy vařím ve slupce, neodkrajuji ani vrchní část bulvy s případnými pozůstatky zelené natě, ani spodní špičatou část s kořínky – to proto, aby si řepa zachovala všechny živiny.  Ze stejného důvodu ji také vkládám do horké vody.
Kdybych ji oloupala a vložila do studené vody, zdraví prospěšné látky by se vařením vylouhovaly do vody, kterou po dovaření vyliji – a to přeci nechceme, že ? :).

Omytou řepu vložíte do tlakového hrnce a zalijete horkou vodou tak, aby voda přesahovala nad řepu cca 2 cm.
Vodu osolíte :
na 1/2 kg řepy přidáte 2 kávové lžičky soli, pokud řepu budete zpracovávat naslano nebo
1/2 kávové lžičky soli, pokud budete řepu dál zpracovávat nasladko.
Můžete přidat koření dle vašich zvyklostí  – případně se můžete níže nechat inspirovat mým mixem koření *).

Tlakový hrnec zavřete a přivedete k varu – zde neopomeňte základní principy vaření ve vašem tlakovém hrnci, které máte v návodu.

U mého tlakového hrnce, který se nijak nereguluje a nenastavuje – prostě se jen zavře, postupuji takto:
naplněný hrnec zavřu, pojistný ventil dám do vertikální polohy a na velkém hořáku zprudka přivedu k varu tj. hrnec začne syčet a pouštět páru z ventilu – v receptech se můžete setkat s termínem „od prvního zasyknutí“ – tak to je právě tento moment.

Jakmile tedy začne hrnec syčet, hned ho přemístím na nejmenší hořák sporáku, jehož plamen snížím na minimum a sklopím ventil do vodorovné polohy, aby neucházela pára a vařím :

řepa křupavá (al dente) – tj. taková, kterou budete ještě dále tepelně zpracovávat – vaříte 15 minut.

řepa měkká k přímé konzumaci – vaříte 20 minut.

Pak vypnete plotýnku a řepu v zavřeném hrnci, bez toho, že byste vypouštěli páru,  necháte ještě 10 minut dojít.
Poté vypustíte zbytek páry z hrnce a hrnec otevřete.

Červenou řepu vyndáte z hrnce, počkáte až trochu zchladne a oloupete ji.
Na loupání doporučuji si vzít igelitové rukavice – řepa výrazně barví.

*) U nás v rodině přidáváme na 1/2 kg řepy toto koření:
2 kávové lžičky soli
1 kávová lžička celého fenyklu
1/2 kávové lžičky anýzu
1/2 kávové lžičky drceného kmínu
Uvařením řepy v tomto koření získáte řepu voňavou a nasládlou (bez zemité příchutě) vhodnou například do salátů. Ale třeba při přípravě řepy na pomazánku z červené řepy či celozrnné bábovky z červené řepy toto koření nepřidávám, to si vystačím jen se solí…

A ještě dodatek :
Nemáte tlakový hrnec ? Nezoufejte – použijte obyčejný hrnec.
Postup je stejný, pouze budete vařit delší dobu  – na mírném ohni pod pokličkou vaříte cca 1 – 1  1/2 hodiny (záleží na velikosti řepy).
Dobrá zpráva pro ty, co nemají papiňák a vaření červené řepy klasicky v hrnci se jim zdá zdlouhavé : červená řepa se dá koupit již uvařená. Většinou ji naleznete v chladícím boxu nedaleko nakládané červené řepy či kysaného zelí – vakuově zabalenou…