
SUROVINY
- Na uvaření červené řepy :
300 g červené řepy
1 kávová lžička soli
1/2 kávové lžičky celého fenyklu
1/4 kávové lžičky anýzu
1/4 kávové lžičky kmínu - Na marinádu :
50 ml panenského olivového oleje
1 kávová lžička jablečného octa
30 g medu (1 polévková lžíce)
špetka soli - Na dohotovení :
50 g rukoly
100 g balkánského nebo ovčího sýra
Z uvedeného množství jsou 2 porce jako hlavní jídlo nebo 4 porce přílohové.
Celková energetická hodnota cca 880 kcal.
PŘÍPRAVA
- Červenou řepu společně s kořením uvaříte doměkka (kdo neví jak na to, může si přečíst tento návod).
- Řepu necháte trochu zchladnout, oloupete a pokrájíte na velmi tenké plátky (na ty nejtenčí, co dokážete).
- V misce důkladně promícháte olej, ocet, med a sůl.
POSTUP
- Řepu vložíte do větší uzavíratelné nádoby, zalijete marinádou a řádně promícháte tak, aby marináda jednotlivé plátky řepy obalila.
- Nádobu uzavřete, vložíte do lednice a necháte marinovat.
Salát je chutný již po 6 hodinách, velmi dobrý je po 12 hodinách a excelentní je po 24 hodinách naložení v marinádě.
SERVÍROVÁNÍ
- Plátky marinované řepy podáváte na rukolovém lůžku a sypete nadrobeným balkánským sýrem nebo hoblinkami sýra ovčího.