SUROVINY
- Na uvaření červené řepy :
500 g červené řepy
1/2 kávové lžičky celého fenyklu
1/4 kávové lžičky anýzu
1/4 kávové lžičky kmínu
2 rovné kávové lžičky soli - Na marinádu :
40 ml panenského olivového oleje
1 kávová lžička jablečného octa
30 g medu (nebo čekankového sirupu bez příchutě)
špetka soli - Na dohotovení :
50 – 100 g rukoly
100 g balkánského nebo ovčího sýra
Z uvedeného množství jsou 4 větší přílohové porce.
Celková energetická hodnota cca 1 000 kcal.
PŘÍPRAVA
- Červenou řepu společně s kořením uvaříte doměkka (kdo neví jak na to, může si přečíst tento návod).
- Řepu necháte trochu zchladnout, oloupete a pokrájíte na velmi tenké plátky (na ty nejtenčí, co dokážete).
- V misce důkladně promícháte olej, ocet, med a sůl.
POSTUP
- Řepu vložíte do větší mísy, zalijete marinádou a řádně promícháte tak, aby marináda jednotlivé plátky řepy obalila.
- Řepu přesunete do uzavíratelné nádoby, zavřete, vložíte do lednice a necháte marinovat.
Salát je chutný již po 6 hodinách, velmi dobrý po 12 hodinách a excelentní je po 24 hodinách naložení v marinádě.
Salát servírujete na rukolovém lůžku a sypete nadrobeným balkánským sýrem nebo hoblinkami sýra ovčího.
PRAKTICKÉ
- Pokud zaměníte med za Sladidlo z čekanky 5 % cukru, snížíte množství cukru v salátu a zároveň i kalorickou hodnotu pokrmu o cca 60 kcal.
- Salát můžete připravit i z kupované předvařené červené řepy. Řepa však nebude mít onu charakteristickou chuť, o kterou ji obohacuje přidané koření.