MARINOVANÁ ČERVENÁ ŘEPA S RUKOLOU A SÝREM

SUROVINY

  • Na uvaření červené řepy :
    500 g červené řepy
    1/2 kávové lžičky celého fenyklu
    1/4 kávové lžičky anýzu
    1/4 kávové lžičky kmínu
    2 rovné kávové lžičky soli
  • Na marinádu :
    40 ml panenského olivového oleje
    1 kávová lžička jablečného octa
    30 g medu (nebo čekankového sirupu bez příchutě)
    špetka soli
  • Na dohotovení :
    50 – 100 g rukoly
    100 g balkánského nebo ovčího sýra

Z uvedeného množství jsou 4 větší přílohové porce.
Celková energetická hodnota cca 1 000 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Červenou řepu společně s kořením uvaříte doměkka (kdo neví jak na to, může si přečíst tento návod).
  • Řepu necháte trochu zchladnout, oloupete a pokrájíte na velmi tenké plátky (na ty nejtenčí, co dokážete).
  • V misce důkladně promícháte olej, ocet, med a sůl.

POSTUP

  • Řepu vložíte do větší mísy, zalijete marinádou a řádně promícháte tak, aby marináda jednotlivé plátky řepy obalila.
  • Řepu přesunete do uzavíratelné nádoby, zavřete, vložíte do lednice a necháte marinovat.

Salát je chutný již po 6 hodinách, velmi dobrý po 12 hodinách a excelentní je po 24 hodinách naložení v marinádě.
Salát servírujete na rukolovém lůžku a sypete nadrobeným balkánským sýrem nebo hoblinkami sýra ovčího.

PRAKTICKÉ

  • Pokud zaměníte med za Sladidlo z čekanky 5 % cukru, snížíte množství cukru v salátu a zároveň i kalorickou hodnotu pokrmu o cca 60 kcal.
  • Salát můžete připravit i z kupované předvařené červené řepy. Řepa však nebude mít onu charakteristickou chuť, o kterou ji obohacuje přidané koření.