MARINOVANÁ ČERVENÁ ŘEPA S RUKOLOU A SÝREM

SUROVINY

  • Na uvaření červené řepy :
    300 g červené řepy
    1 kávová lžička soli
    1/2 kávové lžičky celého fenyklu
    1/4 kávové lžičky anýzu
    1/4 kávové lžičky kmínu
  • Na marinádu :
    50 ml panenského olivového oleje
    1 kávová lžička jablečného octa
    30 g medu (1 polévková lžíce)
    špetka soli
  • Na dohotovení :
    50 g rukoly
    100 g balkánského nebo ovčího sýra

Z uvedeného množství jsou 2 porce jako hlavní jídlo nebo 4 porce přílohové.
Celková energetická hodnota cca 880 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Červenou řepu společně s kořením uvaříte doměkka (kdo neví jak na to, může si přečíst tento návod).
  • Řepu necháte trochu zchladnout, oloupete a pokrájíte na velmi tenké plátky (na ty nejtenčí, co dokážete).
  • V misce důkladně promícháte olej, ocet, med a sůl.

POSTUP

  • Řepu vložíte do větší uzavíratelné nádoby, zalijete marinádou a  řádně promícháte tak, aby marináda jednotlivé plátky řepy obalila.
  • Nádobu uzavřete, vložíte do lednice a necháte marinovat.
    Salát je chutný již po 6 hodinách, velmi dobrý je po 12 hodinách a excelentní je po 24 hodinách naložení v marinádě.

SERVÍROVÁNÍ

  • Plátky marinované řepy podáváte na rukolovém lůžku a sypete nadrobeným balkánským sýrem nebo hoblinkami sýra ovčího.