CELOZRNNÁ BÁBOVKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Přidáno dne 27.11.2018

350 g uvařené červené řepy
275 g celozrnné špaldové mouky
25 g kakaa
100 g třtinového cukru
1 polévková lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácího)
1 kávová lžička jedlé sody
2 vejce
200 ml oleje
200 g zakysané smetany
kousek másla na vymazání formy
cca 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vysypání formy

Uvedené  množství surovin je do klasické bábovkové formy.

Uvařenou červenou řepu oloupete a nastrouháte nahrubo do mísy – pokud máte sekáček na zeleninu, určitě ho použijte – ušetříte čas.

Bábovkovou formu si důkladně vymažete máslem a vysypete hrubou moukou (pokud hrubou mouku zrovna nemáte, můžete použít strouhaný kokos).

Do mísy k červené řepě přisypete prosátou mouku, oba cukry, kakao, sodu a promícháte.

V druhé misce si smícháte olej, vejce a zakysanou smetanu a prošleháte metličkou.
Tuto směs přilijete do mísy k červené řepě a vše velmi důkladně promícháte – vznikne poměrně husté těsto.

Těsto přemístíte do připravené bábovkové formy a vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečete 40 – 45 minut (zda je upečeno zjistíte známým trikem se špejlí).

Upečenou  bábovku necháte ve formě chvíli vychladnout (cca 5 minut) a pak vyklopíte.

Doladění bábovky je již na vás – bývá zvyklostí před servírováním posypat bábovku moučkovým cukrem, v naší domácnosti se však tento sladký obyčej neujal…

A pokud neprozradíte, že jednou z hlavních ingrediencí je červená řepa, buďte si jisti, že to nikdo nepozná – a vy máte své další malé kuchyňské tajemství :).

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *