Slaný jáhlový koláč s mrkví, zázvorem a chilli

Přidáno dne 07.03.2016

250 g jáhel
500 g mrkve
25 g čerstvého zázvoru
200 ml smetany na vaření (nebo ke šlehání)
3 vejce
1 kávová lžička soli
1/2 kávové lžičky chilli
1 kávová lžička sušeného česneku
1 plátek másla o síle 1 cm
máslo na vymazání koláčové formy

Toto je množství na klasickou koláčovou formu o průměru 28 cm.

Jáhly uvaříte doměkka dle návodu na obalu nebo dle tohoto návodu – uvařeno máte za 15 minut.

Mezitím si nastrouháte mrkev a zázvor.
Na pánvi rozpustíte máslo, přidáte zázvor a zpěníte. Pak přidáte nastrouhanou mrkev, sůl, chilli a 5 minut restujete – nezapomeňte míchat.

Do misky vlijete smetanu, přidáte vejce, sušený česnek, sůl a vše promícháte vidličkou.

Uvařené jáhly smícháte s orestovanou mrkví. Vlijete směs smetany a vajec. Vše důkladně promícháte a vzniklou hmotu přemístíte do koláčové formy vymazané máslem.

Pečete v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 35 minut.

Koláč je velmi dobrý teplý i studený.
Je vhodný jako lehký oběd, večeře i jako svačina třeba na výlet.

Tento koláč peču především v zimě, kdy všichni jedlíci ocení nejen jeho sladko-slanou štiplavou chuť, ale i jeho zahřívací účinky, které má díky použitému chilli a zázvoru.

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *