JAK UVAŘIT JÁHLY

Přidáno dne 26.02.2016

Jáhly properete ve studené vodě a spaříte vroucí vodou, aby ztratily případnou nahořklou a natrpklou chuť.

Při spařování postupuji takto : jáhly nasypu do mísy, uvařím si v rychlovarné konvici vodu, trochu horké vody naliju na jáhly, promíchám vařečkou a přecedím. Jáhly vrátím zpět do mísy a proces opakuji – celkem spařím 3x.

Na 250 g jáhel přidáte jednu kávovou lžičku soli, jednu lžičku oleje (aby se jáhly nepřipalovaly), zalijete 750 ml studené vody (poměr jáhel a vody je tedy 1:3), zamícháte a přiklopíte pokličkou, v průběhu vaření již nemícháte.

Přivedete k varu a na velmi mírném ohni vaříte do změknutí cca 15 – 20 minut.
Pokud chcete jáhelnou kaši či základ na jáhelník, vaříte o něco déle – cca 30 minut.

Po uvaření by měla být všechna voda vstřebaná. Pokud by vám nějaká voda v hrnci přeci jen zbyla, jáhly přecedíte.

Pokud vařím jáhly, které následně zpracovávám nasladko (například do jáhleníku se švestkami nebo jáhelníku s jablky), přidávám do vody méně soli – cca 1 větší špetku.

 

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *