JÁHELNÍK S JABLKY BEZ MLÉKA A VAJEC

250 g jáhel
500 ml jablečného džusu 100%
250 ml vody
500 – 600 g jablek (cca 4 velká jablka)
50 g nesířených rozinek
2 rovné polévkové lžíce vanilkového cukru
1 rovná polévková lžíce mleté skořice
2 rovné polévkové lžíce kukuřičného škrobu (nemusí být)
60 g másla (cca 2,5 cm silný plátek)

Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.

Celková energetická hodnota cca 2.250 kcal.

Jáhly properete ve studené vodě a třikrát spaříte vařící vodou – kdo neví jak na to, přečte si tento jednoduchý návod.

Jablka nastrouháte nahrubo, smícháte s rozinkami, mletou skořicí, 1 polévkovou lžící vanilkového cukru a kukuřičným škrobem.
Kukuřičný škrob není bezpodmínečně nutný, ale přidávám ho proto, aby jablečná směs měla pevnější konzistenci.

Do hrnce nalijete džus zředěný vodou, vsypete spařené jáhly a zamícháte.
Přiklopíte pokličkou, přivedete k varu  a bez dalšího míchání vaříte 30 minut – vařte na velmi mírném ohni, aby se jáhly nepřipálily.
Uvařenou jáhlovou kaši odstavíte z ohně, přidáte plátek másla silný 1 cm, 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru, promícháte a necháte chvíli zchladnout (ne vystydnout).

Koláčovou formu vymažete plátkem másla o šířce 0,5 cm a na dno rozprostřete polovinu jáhlové kaše. Na kaši rovnoměrně navrstvíte jablečnou směs a přikryjete druhou polovinou jáhlové kaše. Pokud by šla jáhelná kaše obtížně rozprostřít, pomůže vám dno lžíce nebo stěrka máčená ve studené vodě.
Na závěr pokladete jáhelník tenkými vločkami zbylého másla.

Vložíte do předem vyhřáté trouby na 180° C a pečete 30 minut.

Jáhelník se dá jíst teplý jako sladký hlavní chod nebo studený jako dezert – to už nechám na vás ..:).
Pokud by se vám zdál jáhelník málo sladký, můžete ho před servírováním ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

Postní varianta :
místo běžného másla použijete máslo rostlinné