JÁHELNÍK S JABLKY BEZ MLÉKA A VAJEC

Přidáno dne 26.01.2017

250 g jáhel
500 ml jablečného džusu 100%
250 ml vody
500 – 600 g jablek (cca 4 velká jablka)
50 g nesířených rozinek
2 rovné polévkové lžíce vanilkového cukru
1 rovná polévková lžíce mleté skořice
2 rovné polévkové lžíce kukuřičného škrobu (nemusí být)
2,5 cm silný plátek másla

Toto množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.

Jáhly properete ve studené vodě a třikrát spaříte vařící vodou – kdo neví jak na to, přečte si tento jednoduchý návod :).

Do hrnce nalijete džus zředěný vodou, vsypete spařené jáhly a zamícháte.
Přiklopíte pokličkou, přivedete k varu  a bez dalšího míchání vaříte 30 minut – vařte na velmi mírném ohni, aby se jáhly nepřipálily.
Uvařenou jáhlovou kaši odstavíte z ohně, přidáte plátek másla silný 1 cm, 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru, promícháte a necháte chvíli zchladnout (ne vystydnout).

Mezitím si nahrubo nastrouháte jablka, která smícháte s rozinkami, mletou skořici, 1 polévkovou lžící vanilkového cukru a kukuřičným škrobem.
Kukuřičný škrob v tomto receptu není bezpodmínečně nutný, ale přidávám ho k jablkům proto, že škrob jablečnou směs zahustí a tím má jablečná náplň pevnější konzistenci (stejný fígl používám i u celozrnného jablečného závinu).

Koláčovou formu vymažete plátkem másla o šířce 0,5 cm a na dno rozprostřete polovinu jáhlové kaše. Na kaši rovnoměrně navrstvíte jablečnou směs a přikryjete druhou polovinou jáhlové kaše. Pokud by vám šla jáhelná kaše obtížně rozprostřít, pomůže vám dno lžíce nebo stěrka máčená ve studené vodě.
Na závěr pokladete jáhelník tenkými vločkami zbylého másla.

Vložíte do předem vyhřáté trouby na 180° C a pečete 30 minut.

Jáhelník se dá jíst teplý jako hlavní chod nebo studený jako dezert – to je jen na Vás ..:).
Pokud by jáhelník byl pro vás málo sladký, můžete ho před servírováním ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

Postní varianta :
místo másla použijete rostlinné máslo

 

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *