REBARBOROVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

Přidáno dne 15.06.2018

400 g rebarbory
150 g žitné (nebo špaldové) celozrnné mouky
50 g ovesných vloček
40 g cukru
2 vejce
100 ml oleje
200 ml kefíru (nebo smetanového jogurtu)
1 rovná kávová lžička jedlé sody
Na drobenku:
50 g žitné celozrnné mouky
25 g cukru
25 g másla (plátek silný 1 cm)

Varianta bez lepku:
150 g žitné mouky do těsta nahradíte 75 g polohrubé kukuřičné mouky a 75 g rýžové celozrnné mouky
ovesné vločky nahradíte ovesnými vločkami bez lepku
50 g žitné mouky na drobenku nahradíte 50 g ovesných vloček bez lepku, které trochu pomelete tyčovým mixérem

Uvedené množství je do  klasické koláčové formy o průměru 28 cm.

Celková energetická hodnota cca 2.540 kcal.

Rebarboru omyjete a případné silné řapíky oloupete. Pak řapíky pokrájíte tak, aby se vešly do mísy a spaříte je horkou vodou (zalijete právě vroucí vodou např. z rychlovarné konvice). Po chvíli (2 – 5 minut – záleží na tloušťce řapíků) je scedíte a necháte trochu zchladnout.
Následně stonky pokrájíte na drobné kostičky cca 1,5 x 1,5 cm.

Mouku prosejete do mísy a přidáte cukr, sodu.
Ovesné vložky pomelete pomocí tyčového mixéru a přidáte k moučné směsi.

V druhé misce si metličkou smícháte vejce, olej a kefír.

Do třetí misky si připravíte drobenku – smícháte změklé pokrájené máslo, cukr, mouku a vše rukou tak dlouho zpracováváte, až vám vznikne pod rukou drobivá směs.

Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.

Do moučné směsi vlijete tekutou směs a vymícháte hladké těsto, které přesunete do formy.

Na těsto rovnoměrně pokladete kousky rebarbory a na závěr koláč posypete drobenkou.

Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C  cca 25 – 30 min, dokud není drobenka zlatavá.
Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 190°C 15 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 15 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se drobenka na koláči odshora nepřipalovala.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *