REBARBOROVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

Přidáno dne 15.06.2018

300 – 400 g rebarbory
150 g žitné celozrnné mouky
50 g ovesných vloček
40 g cukru
2 vejce
100 ml oleje
200 ml kefíru (nebo smetanového jogurtu)
1 rovná kávová lžička jedlé sody
Na drobenku:
50 g žitné celozrnné mouky
25 g cukru
25 g másla (plátek o tloušťce cca 1 cm)
1 kávová lžička másla a vrchovatá lžíce hrubé mouky  na vymazání a vysypání formy

Varianta bez lepku:
150 g žitné mouky do těsta nahradíte 75 g polohrubé kukuřičné mouky a 75 g rýžové celozrnné mouky
ovesné vločky nahradíte ovesnými vločkami bez lepku
50 g žitné mouky na drobenku nahradíte 50 g ovesných vloček bez lepku, které trochu pomelete tyčovým mixérem
na pečení použijete pečící papír

Uvedené množství je do  koláčové formy o průměru 28 cm.

Rebarboru vložíte do mísy a spaříte horkou vodou.
Po chvíli (2 – 5 minut) je scedíte, necháte trochu zchladnout a oloupete nožíkem podobně jako brambory na loupačku (pokud máte řapíky tenké, loupat nemusíte).
Následně stonky pokrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.

Mouku prosejete do mísy a přidáte cukr, sodu.
Ovesné vložky pomelete pomocí tyčového mixéru a přidáte k moučné směsi.

V druhé misce si metličkou smícháte vejce, olej, kefír.

Do třetí misky si připravíte drobenku – smícháte změklé pokrájené máslo, cukr, mouku a vše rukou tak dlouho zpracováváte, až vám vznikne pod rukou drobivá směs.

Vymažete a vysypete koláčovou formu nebo použijete pečící papír.

Do moučné směsi vlijete tekutou směs a vymícháte hladké těsto, které vlijete do formy.

Těsto rovnoměrně pokladete kousky rebarbory a posypete drobenkou.

V předem vyhřáté troubě na 180 °C pečete cca 25 – 30 min, dokud není drobenka zlatavá.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *