O REBARBOŘE

Rebarbora je po medvědím česneku a po chřestu dalším zástupcem domácí jarní zeleniny naší zeměpisné šířky, vyznačující se příjemnou, osvěžující, kyselou chutí.

Nenechte se uvést ve zmatek, když uvidíte označení reveň – celé její jméno totiž zní reveň rebarbora – reveň je tedy zřejmě jméno a rebarbora příjmení …:)

Proč je dobré rebarboru jíst ?
Rebarbora nás zásobuje nezanedbatelým množstvím vitamínů skupiny B, které posílují nejen naši nervovou soustavu ale i vlasy a kůži.
Obsažená kyselina listová podporuje naši krvetvorbu a růst buněk.
Draslík zas  napomáhá našemu tělu s odvodňováním a odkyselováním.
Je také zdrojem vlákniny, která zvyšuje aktivitu našich střev.

Kde rebarboru seženu ?
Reveň je sezónní jarní zelenina a k mání bývá od května do června.
Koupíte ji nejen na farmářských trzích ale i  v každém větším obchodě.
Při zahrádkářské nadúrodě se můžete setkat i s tím, že vám někdo řapíky rebarbory daruje.

Jak rebarboru uskladním ?
Rebarboru skladujete v ledničce zabalenou v igelitovém sáčku, aby měla vysokou vzdušnou vlhkost. Takto vydrží až 7 dní.
Oloupané a případně i spařené řapíky můžete také zamrazit.

Jak rebarboru kuchyňsky upravím ?
Rebarbora se nekonzumuje zasyrova, vždy se tepelně upravuje.
Z rebarbory se kuchyňsky zpracovávají jen dužnaté řapíky – listy odřízněte a vyhoďte (obsahují velké množství kyseliny šťavelové, která našemu tělu škodí).

Řapíky omyjete a pokud je potřeba, tak silné jedince oloupete nožíkem nebo škrabkou a dál postupujete podle daného receptu.

V některých receptech se rebarbora spařuje – to postupujete takto:
omyté a oloupené řapíky pokrájíte na menší kusy, vložíte do mísy a spaříte horkou vodou (tj. přelijete právě vroucí vodou např. z rychlovarné konvice), ponecháte v horké vodě cca 3 -5 minut (záleží na tloušťce řapíků) a následně scedíte.

V jiných receptech se zas rebarbora vaří v cukrové vodě.  Mnohdy se do vody přidává i skořice nebo vanilka – tím se lehce potlačí charakteristická kyselá chuť.
Pokud tuto kuchyňskou úpravu použijete, vždy po dovaření vodu s cukrem vylijte, protože obsahuje dráždivou kyselinu šťavelovou.

Na co rebarboru použiju ?
Nejčastěji se s rebarborou setkáte ve sladké kuchyni v podobě plněných knedlíků, moučníků, muffinů, koláčů, kompotů či zavařenin.
Zkuste třeba:
Celozrnný rebarborový koláč s drobenkou
Celozrnné muffiny z rebarbory

A jeden drb na závěr
…že prý v USA došlo k soudnímu sporu,  jehož verdikt zněl, že rebarbora bude oficiálně považována za ovoce  – protože se v kuchyni zpracovává a používá jako ovoce ( i když botanicky patří mezi zeleninu)