CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ MUFFINY S REBARBOROU

Přidáno dne 12.06.2016

250 – 300 g rebarbory (cca 4 dlouhé řapíky)
1 polévková lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácího)
200 g celozrnné hladké špaldové mouky
50 g ovesných vloček
50 g cukru
2 vejce
200 g bílého jogurtu
100 g másla
1 rovná kávová lžička jedlé sody

Z tohoto množství je 12 muffinů.

Rebarboru spaříte v horké vodě a oloupete obdobně, jako se loupají brambory uvařené ve slupce.
Nakrájíte ji na drobné kostičky o hraně cca 0,5 cm a promícháte s vanilkovým cukrem.

V plecháčku si na plotně rozpustíte máslo a necháte ho trochu zchladnout.

Mouku prosejete do mísy, přidáte cukr, ovesné vločky, jedlou sodu a vše promícháte.

V druhé misce si metličkou vyšleháte vajíčka s jogurtem  a rozpuštěným máslem.

Plech na muffiny si připravíte dle zvyklostí – já vkládám doma vyrobené papírové košíčky.

Tekutou směs vlijete do moučné směsi a přidáte též proslazenou pokrájenou rebarboru a vše smícháte dohromady.
Doporučuji míchat rychle, protože kyselá rebarbora se sodou velmi rychle reaguje.
Nemusíte těsto míchat nijak moc dlouho, stačí jen do té doby, co se všechny suroviny pospojují (tj. nebudou v těstě suchá místa).

Těsto přesunete do formy a pečete v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 25 minut.

Z trouby vyndáte jemné, nadýchané a po rebarboře svěže nakyslé muffiny.

Rozdělujete také koláče a buchty na „dusivky“ (tj. suché) a „mokré“ ?
Tak tyto muffiny se řadí mezi ty „mokré“ druhy…:)

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *