POLÉVKA ZE ZELENÉHO HRÁŠKU

350 g mraženého hrášku (1 sáček)
500 g brambor
150 g cibule
2 stroužky česneku
1 l domácího zeleninového vývaru (nebo 1 l vody a 2 rovné polévkové lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl)
25 g másla (plátek másla silný 1 cm)
3 rovné kávové lžičky soli
špetka pepře

Z uvedeného množství je 4 porce polévky.

Recept je též vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze I., II. a III.

Celková energetická hodnota cca 1.100 kcal.

Cibuli pokrájíte nadrobno a česnek na plátky.
Brambory pokrájíte na kostičky o velikosti cca 1 x 1 cm.

Cibuli vhodíte do hrnce a na másle několik minut restujete, až je cibule lehce dozlatova.

Následně zalijete horkým vývarem (nebo horkou vodou s bujonem), vsypete mražený hrášek, přidáte brambory, hrnec přiklopíte poklicí a zprudka vaříte, dokud nevzejde var.
Pak zmírníte plamen, přidáte sůl, pepř, česnek a vaříte  cca 10 minut, dokud nejsou brambory měkké.

Polévku odstavíte z ohně, necháte chvíli zchladnout a pak rozmixujete tyčovým mixérem do jemného krému.

Polévka je hustá, krémová, přesnídávkový typ – vhodná i jako lehký oběd či večeře.

Chuťová varianta č. 1
polévku můžete podávat s česnekovými krutony

Chuťová varianta č. 2
přímo na talíři můžete zjemnit polévku lžící smetany

Chuťová varianta č. 3
 porci můžete doplnit propečeným plátkem slaniny