O ŠPENÁTU

„Králem květin je špenát, ten zeleňoučký špenát…“ zpívá Jirka Schelinger v písni vynikající české crazy komedie.
Špenátu jsou různé odrůdy, avšak jedno mají společné – jsou vysoce biologicky hodnotné a řadí se k nejcennějším zeleninám – takže slova písně nelžou :).

Avšak u hodně jedinců (včetně mě) byla cesta ke špenátu trnitá – lemovaná vzpomínkami ze školní jídelny – osobně jsem si špenát oblíbila až v dospělosti.

Proč špenát jíst ?
Špenát obsahuje vitamín C, který mimo jiné posiluje náš imunitní systém.
Přítomnost vitamínů skupiny B uklidní naše  „přetažené“ nervy, posílí mozkovou činnost, pečuje o naši pleť, vlasy a nehty.
Obsahuje také mnoho vody a minimum kalorií, skvěle se proto hodí do dietního režimu.
Vláknina nám zas pročistí střeva…
Z minerálů je vysoce zastoupen hořčík, který nám obnoví a omladí buňky a podpoří činnost svalů a srdce.
Najdeme i draslík, který je přirozeným diuretikem a tak pomáhá odstraňovat z těla škodlivé látky.
Bohatě je obsažen též mangan, který se postará o naši látkovou výměnu, krev, kosti.
A železo? Ano je ve špenátu též, jen ne v takové míře, jak se dříve hlásalo – všichni jistě znáte „legendu“ o chybě v desetinné čárce …

Nákup špenátu
Vybírejte špenát čerstvý – takový, který je svěže zelený, neovadlý, nepomačkaný, nepolámaný.
Před kuchyňskou úpravou musíme špenát omýt – obzvlášť, když si ho přinesete plný hlíny z farmářských trhů. Při nákupu tedy také mějte na paměti, že čím jsou listy špenátu zvlněnější a kadeřavější, tím hůře se čistí.
Osobně na trhu dávám přednost špenátu s hladkými lístky a při nákupu v obchodě vybírám špenát již opraný (tato informace je uvedena na obalu) – ale i ten pro jistotu ještě properu v sítu pod tekoucí vodou.

Kuchyňská úprava a použití
Špenát obvykle tepelně upravujeme – dusíme ho, zapékáme, přidáváme do omelet, k vejcím, pečeme z něj slané koláče…
Používáme ho však i ve studené kuchyni do zeleninových salátů, do různých koktejlů či smoothie, protože v čerstvé a tepelně nezpracované podobě si špenát ponechá nejvíc zdraví prospěšných látek.

Pokud byste chtěli čerstvý špenát zmrazit, stačí ho jen 1 minutu blanšírovat (vhodit do horké vody nebo nad páru), rychle zchladit proudem studené vody a vložit do mrazáku.

Špenát obsahuje vysoký podíl kyseliny šťavelové, která se naváže na vápník přítomný v našem těle, a to ho pak nemůže využívat. Proto se v receptech často setkáte s tím, že se ke špenátu přidává vejce, smetana, mléko, tvaroh nebo sýr (tedy přirozené zdroje vápníku), aby s kyselinou šťavelovou reagovaly namísto vápníku z našeho těla.

Špenát v sobě hromadí také dusičnany, proto je vhodné u čerstvého špenátu odstraňovat stonky, tím jejich obsah snížíte.

A co ze špenátu uvařit ?
Zkuste třeba :
Slaný špenátový koláč
Brambory zapečené se špenátem a anglickou slaninou
Tvarohové knedlíčky se špenátem
Vaječná omeleta se špenátem
Košíčky z listového těsta se špenátem
Salát ze špenátu, rukoly a ředkviček s vejcem
Těstoviny se špenátem
Špenátová roláda s ricottou
Špenátová polévka