O DÝNÍCH

Dýně patří do rozvětvené rodiny Tykvovitých.
Má mnoho sester – od nejznámější sestry Hokaido, přes sestru Máslovou, Muškátovou, Špagetovou nebo Žaludovou. K bratrancům se řadí Patizony a za sestřenky má Cukety….

Proč je dobré dýni jíst ?
Dýně je až z 90 % tvořena vodou, zbytek je vláknina.
Takže je vhodná na detox, redukční kůry, skvěle odvodňuje. Pomáhá lepšímu trávení a přispívá k celkové očistě organismu. Je močopudná – pomáhá proplachovat a čistit ledviny, posiluje imunitní systém.
Zásobuje nás vitamínem A – čím je dýně oranžovější, tím více obsahuje karotenu a tím více vitamínu A. Obsahuje vitamín C a vitaminy B1 a B2  a též minerály – železo, hořčík, draslík a měď.

Kde dýni seženu ?
Dýně je sezónní zelenina, na podzim je dýní všude spousta a můžete vybírat z různých druhů.
Možností, jak přijít k dýni,  je také několik:
– můžete ji  třeba dostat od souseda – zahrádkáře, který má dýní přebytek
– můžete si ji koupit na farmářském trhu od svého oblíbeného trhovce
– koupit v obchodě

Jak vybrat tu správnou dýni ?
Vybírejte takovou dýni, která má zaschlou stopku, protože to je znamení, že je dýně zralá.

Jak dýni doma uchovám ?
Velkou výhodou dýně je, že se jen tak nezkazí – do lednice však dýně rozhodně nepatří. Pokud ji budete skladovat na chladném suchém místě, vydrží několik týdnů i měsíců. Jen počítejte s tím, že čím déle budete dýni uchovávat, tím bude mít tvrdší slupku.

Jak dýni kuchyňsky upravím a co z ní uvařím?
Nejběžnější je tepelná kuchyňská úprava – dýně se dá vařit, dusit, péct, smažit, zavařovat nebo třeba i sušit.
Dýně se hodí na přípravu slaných i sladkých pokrmů – od polévek, omáček, přes nádivky, rizota, až po koláče, kompoty, marmelády či džusy.
Vyzkoušejte třeba :
Dýňový perník
Dýňová omáčka
Dýňové pyré
Dýňová polévka
Pečená dýně
Dýně na kari s cizrnou