cca 750 g dýně hokaido
150 g cibule (jedna větší)
1 stroužek česneku
2 středně velká jablka
40 g čerstvého zázvoru
50 g másla (nebo 2 polévkové lžíce oleje)
1 litr horké vody
1 polévková lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl
150 g zakysané smetany (1 kelímek)
1 rovná kávová lžička kari
1 rovná kávová lžička soli
pepř nebo chilli dle chuti
Dýni pokrájíte na kostičky (já osobně ji i loupu, aby v polévce nebyla tvrdá vlákna).
Na kostičky pokrájíte i jablka.
Zpěníte máslo (nebo olej) a orestujete na něm najemno pokrájený česnek , cibuli a zázvor.
Přidáte kari , které necháte jen zpěnit a hned přidáte pokrájenou dýni, jablka a vše dohromady restujete cca 10 minut.
Zalijete horkou vodou, přidáte sypký bujon a vaříte doměkka – cca 15 – 30 minut (záleží na tom, na jak velké kostičky jste si nakrájeli dýni – čím menší kostičky, tím dříve uvařeno).
Odstavíte z ohně, dochutíte solí, případně pepřem. Po chvíli přilijete zakysanou smetanu a vše důkladně dohladka rozmixujete ponorným mixérem.
A ti, kterým by se polévka zdála málo ostrá, si ji mohou na talíři dochutit ještě drceným chilli.
Tato polévka je hutná, přesnídávková, s lehce exotickou chutí.
Díky kari, zázvoru a ještě případnému chilli je nejen pikantní, ale má i zahřívací účinek – proto je velmi vhodná ke konzumaci za studených podzimních dnů.
Ahoj, a nějaký dýňový receptík na sladko by nebyl?
Děkuji, Eliška