DÝŇOVÝ PERNÍK

Přidáno dne 01.02.2018

300 g očištěné a oloupané dýně hokaido
250 g tvarohu
100 g pšeničné mouky (nebo celozrnné pšeničné)
50 g polohrubé mouky
50 g cukru
2 vejce
100 ml oleje
1 rovná kávová lžička perníkového koření
1/2 kávové lžičky mleté skořice
1 rovná kávová lžička jedlé sody
špetka soli
2 polévkové lžíce chia semínek (nemusí být)
5 polévkových lžic marmelády (nemusí být)

Varianta bez lepku:
Hladkou mouku nahradíte hladkou pohankovou moukou a mouku polohrubou nahradíte polohrubou kukuřičnou moukou.

Uvedené množství je na klasickou koláčovou formu o průměru 28 cm.

Dýni oloupete a nastrouháte nahrubo – pokud máte sekáček na zeleninu, určitě ho použijte, ušetříte spoustu času.

Do velké mísy prosejete mouku, přidáte cukr, sodu, sůl, koření, chia seminka a vše promícháte.

V druhé misce si smícháte tvaroh, vejce, olej.

Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.

Do mísy s moukou přidáte nastrouhanou dýni, obsah druhé misky s tvarohem  a vše důkladně promícháte.

Vzniklou hmotu hned přesunete do koláčové formy a pečete v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30 minut.

Výsledkem pečení je vláčný koláč perníkového typu, který můžete např. po povrchu posypat moučkovým cukrem nebo servírovat se šlehačkou jako dezert.

Osobně nejčastěji koláč podélně rozkrojím a potřu pikantnějším typem marmelády. Někdy se mi podaří uchovat pár kousků perníku i do druhého dne a to je teprve dobrota – perník se proleží, zvláční a jednotlivé chutě se krásně prolnou…

 

 

 

 

 

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *