DÝŇOVÝ PERNÍK

SUROVINY

300 g očištěné a oloupané dýně hokaido
250 g tvarohu
100 g celozrnné hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
50 g polohrubé mouky
50 g cukru
2 vejce velikosti M
100 ml oleje
1 rovná kávová lžička perníkového koření
1/2 kávové lžičky mleté skořice
1 rovná kávová lžička jedlé sody
špetka soli
30 g chia semínek (nemusí být)
cca 5 polévkových lžic marmelády (nemusí být)

Varianta bez lepku:
Hladkou mouku nahradíte hladkou pohankovou moukou a mouku polohrubou nahradíte polohrubou kukuřičnou moukou.

Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2 200 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Dýni pokrájíte na měsíčky, vyjmete měkkou dužinu se semeny a oloupete.
  • Odvážíte potřebné množství dýně a to v sekáčku na zeleninu posekáte nebo nahrubo nastrouháte.
  • Do velké mísy prosejete mouku, přidáte cukr, sodu, sůl, koření, chia seminka a vše promícháte.
  • V druhé misce smícháte tvaroh, vejce a olej.
  • Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do mísy s moukou nasypete nastrouhanou dýni a promícháte.
  • Přidáte obsah druhé misky s tvarohem  a vše důkladně smícháte v těsto.
  • Těsto přesunete do koláčové formy a pečete v předem vyhřáté troubě na 190°C cca 30 – 35 minut.

DOHOTOVENÍ

  • Tento vláčný koláč perníkové chuti můžete konzumovat samotný a nebo ho ještě doladit: třeba po povrchu posypat moučkovým cukrem, polít čokoládovou polevou a nebo rozkrojit a potřít pikantnějším typem marmelády.

PRAKTICKÉ

  • Upečte koláč večer a jezte ho až na druhý den –  koláč se proleží, zvláční a jednotlivé chutě se krásně prolnou…