
600 – 700 g dýně hokaido
400 g vařené sterilované cizrny ve slaném nálevu
400 ml kokosového mléka
1 kávová lžička kari
25 g másla (plátek másla silný 1 cm)
hrst petrželky (nemusí být)
1/2 rovné polévkové lžíce soli
Z uvedeného množství jsou 2 porce bez přílohy nebo 4 porce s přílohou.
Celková energetická hodnota cca 1.380 kcal.
Očištěnou dýni, které jste ponechali slupku, pokrájíte na měsíčky silné 2 cm a ty pak na kousky velikosti sousta (cca 2×2 cm).
Petrželku pokrájíte nadrobno.
Sterilovanou cizrnu vsypete do síta, propláchnete studenou vodou a necháte důkladně okapat.
V kastrolu nebo v pánvi s vysokým okrajem zpěníte máslo, přidáte kari a důkladně s máslem promícháte. Vsypete dýni a cca 4 minuty zprudka restujete a mícháte.
Následně vlijete kokosové mléko, osolíte a promícháte. Obsah pánve přivedete k varu, přiklopíte poklicí a na mírném ohni dusíte cca 15 minut do změknutí dýně.
Na závěr přidáte petrželku s cizrnou a 5 minut povaříte, aby se propojily chutě.
Můžete podávat samotné nebo s rýží.
Varianta se zázvorem
společně s kari přidejte půl kávové lžičky mletého zázvoru