DÝŇOVÁ OMÁČKA

SUROVINY

400 g očištěné dýně hokaido
200 g cibule
150 g anglické slaniny vcelku
40 g sýra Grana Padano do omáčky
30 ml rostlinného oleje
500 ml horké vody
2 rovné kávové lžičky soli
sýr Grana Padano na posyp

Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 1 000 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Dýni pokrájíte na měsíčky, vyjmete měkkou dužinu se semeny a oloupete.
  • Odvážíte potřebné množství dýně, které v sekáčku na zeleninu posekáte nahrubo nebo nahrubo nastrouháte.
  • Cibuli pokrájíte na kostičky.
  • Anglickou slaninu nakrájíte na kostičky cca 1×1 cm.
  • Sýr nastrouháte najemno.

POSTUP

  • V hrnci či hluboké pánvi rozpálíte olej a na něm restujete cibuli, dokud nezačne zlátnout.
  • Přidáte anglickou slaninu a ještě 5 minut společně s cibulí restujete, průběžně mícháte.
  • Přidáte dýni, zalijete 500 ml horké vody, osolíte, přiklopíte poklicí a na mírném ohni vaříte cca 20 minut do změknutí dýně.
  • Omáčku odstavíte, vmícháte sýr a vše důkladně rozmixujete tyčovým mixérem dohladka.

Omáčku podáváte s bramborovými noky nebo těstovinami, zlehka posypané strouhaným sýrem.

VARIANTA SE ZÁZVOREM A CHILLI

Pokud jste zastánci říznějších chutí, můžete do omáčky v průběhu vaření vmíchat 1 rovnou kávovou lžičku sušeného zázvoru a na talíři ještě posypat chilli vločkami.