O DÝNÍCH

Dýně patří do rozvětvené rodiny Tykvovitých.
Má mnoho sester – od nejznámější sestry Hokaido, přes sestru Máslovou, Muškátovou, Špagetovou nebo Žaludovou. K bratrancům se řadí Patizony a za sestřenky má Cukety….

Proč je dobré dýni jíst ?
Dýně je až z 90 % tvořena vodou a zbytek je vláknina. Takže je vhodná na detox, redukční kůry, skvěle odvodňuje. Pomáhá lepšímu trávení a přispívá k celkové očistě organismu. Je močopudná – pomáhá proplachovat a čistit ledviny, posiluje imunitní systém.
Zásobuje nás vitamínem A – čím je dýně oranžovější, tím více obsahuje karotenu a tím více vitamínu A. Obsahuje vitamín C a vitaminy B1 a B2  a též minerály – železo, hořčík, draslík a měď.

Kde dýni seženu ?
Dýně je sezónní podzimní zelenina a můžete vybírat z různých druhů. Od těch běžných jako je hokaido či máslová dýně až po ty méně známé jako je špagetová či žaludová.
Možností, jak přijít k dýni, je také několik – – můžete ji  třeba dostat od souseda zahrádkáře, který má dýní přebytek, koupit ji na farmářském trhu od svého oblíbeného trhovce nebo koupit v kamenném obchodě či řetězci.

Jak vybrat tu správnou dýni ?
Při nákupu vybírejte dýni pevnou a neotlačenou. Kupujte těžší kusy – čím je dýně lehčí, tím obsahuje více semen a méně dužiny. Nekupujte dýně s ulomenou stopkou, je to vstupní brána pro plísně.
Zralou dýni poznáte několika způsoby: má tvrdou slupku, má zaschlou zdřevnatělou stopku a při poklepu zní dutě.

Jak dýni doma uchovám ?
Velkou výhodou dýně je, že se jen tak nezkazí – do lednice však dýně rozhodně nepatří, protože nemá ráda vlhko. Pokud ji budete skladovat na chladném (10 – 15 °C) a suchém místě, vydrží několik týdnů i měsíců. Jen počítejte s tím, že čím déle budete dýni uchovávat, tím bude mít tvrdší slupku.

Jak dýni kuchyňsky upravím a co z ní uvařím?
Nejběžnější kuchyňská úprava je ta tepelná – dýně se dá vařit, dusit, péct, smažit, zavařovat nebo třeba i sušit.
Dýně se hodí na přípravu slaných i sladkých pokrmů – od polévek, omáček, přes nádivky, rizota, až po koláče, kompoty, marmelády či džusy.

Vyzkoušejte některý z těchto jednoduchých receptů :
Dýňový perník
Dýňová omáčka
Dýňové pyré
Dýňová polévka
Pečená dýně
Dýně na kari s cizrnou

© autorský text
informace o léčivých účincích čerpány z knihy Oberbeil – Lentz: Léčba ovocem a zeleninou, Fortuna Libri, 2003 a z knihy Lánská – Zemina: Od artyčoku po zelí, zelenina v kuchyni, Květ, 1998.