
SUROVINY
50 g sušených rajčat naložených v oleji (cca 6 ks)
10 – 15 g bazalkových listů
25 g loupaných mandlí (nebo kešu oříšků)
3 polévkové lžíce oleje ze sušených rajčat
10 g česneku (jeden veliký stroužek)
Z uvedeného množství jsou 3 velké polévkové lžíce pesta (3 porce).
Celková energetická hodnota cca 525 kcal.
PŘÍPRAVA
- Otrhanou bazalku operete, necháte důkladně okapat a případně ještě dosušíte utěrkou.
- Mandle oloupete podle tohoto jednoduchého návodu.
- Rajčata pokrájíte na menší kousky.
- Česnek pokrájíte nahrubo.
POSTUP
Do vysoké mixovací nádoby vsypete mandle a tyčovým mixérem je namelete najemno.
Přidáte rajčata, česnek, bazalku, olej a vše rozmixujete do hladka.
Pesto promícháte s uvařenými těstovinami, posypete parmezánem a hned podáváte.
PRAKTICKÉ
- Doporučuji mixovat na nejnižší rychlost a po krátkých časových intervalech, aby směs nezhořkla.
- Pesto se dá i klasicky namazat na pečivo – bageta potřená tímto pestem, obložená mozzarellou a listem salátu je chuťová delikatesa.
- Bazalkové pesto využijete i do slaného cuketového nebo rajčatového koláče.
- Když pesto vložíte do pěkné skleničky a opatříte touto nálepkou, můžete ho obratem darovat jako „jedlý dárek“.
Zpracování většího množství bazalky:
100 g bazalky, 50 g kešu oříšků (nebo oloupaných mandlí), 20 kousků rajčat, 6 polévkových lžic oleje z rajčat, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 30 g česneku.
Uvedené množství oleje je orientační – záleží na tom, jak dobře jste osušili listy, jak jsou listy šťavnaté…
Výsledná hmota by měla mít hustou olejnatou konzistenci (asi jako hrubozrnná hořčice) – pokud taková není, přidejte ještě trochu oleje a opět promixujte.
Z uvedeného množství jsou 3 skleničky o obsahu 150 ml, které je potřeba na čas zakonzervovat a uchovat v lednici – můžete postupovat podle tohoto jednoduchého návodu.
