DOMÁCÍ BAZALKOVÉ PESTO SE SUŠENÝMI RAJČATY

Přidáno dne 30.10.2015

6 sušených rajčat naložených v oleji
12 g bazalkových listů (cca 60 lístků)
30 g mandlí
3 polévkové lžíce oleje ze sušených rajčat
10 g česneku (jeden veliký stroužek)

Z uvedeného množství jsou 3 porce pesta (pokud jste zvyklí si dávat na porci těstovin 1 velkou polévkovou lžíci pesta).

Do vysoké mixovací nádoby vsypete mandle a tyčovým mixérem je namelete najemno. Přidáte rajčata pokrájená na menší kousky, nahrubo pokrájený česnek, bazalku, olej a vše tyčovým mixérem rozmixujete do hladka – doporučuji mixovat na nejnižší rychlost a po krátkých časových intervalech, aby směs nezhořkla – a hned konzumujete.

Pesto obvykle promíchám s těstovinami, se kterými se chuť tohoto bazalkového pesta krásně snoubí, a posypu parmezánem.

Pesto se dá ale i klasicky namazat na pečivo  – taková bagetka potřená pestem, obložená mozzarellou a listem salátu je chuťová delikatesa.
Bazalkové pesto můžete přidat i do slaného cuketového koláče.

Pokud zpracovávám větší množství bazalky, mám recept přizpůsoben takto:
100 g bazalky, 50 g kešu oříšků (nebo mandlí), 20 kousků rajčat, 6 polévkových lžic oleje z rajčat, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 30 g česneku.
Z tohoto množství jsou 3 skleničky o obsahu 150 ml, které bude potřeba na čas zakonzervovat a uchovat v lednici – můžete postupovat podle tohoto jednoduchého návodu.

A když pesto vložíte do pěkné skleničky a opatříte touto nálepkou, můžete ho obratem darovat jako „jedlý dárek“ :)…

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *