DOMÁCÍ BAZALKOVÉ PESTO SE SUŠENÝMI RAJČATY

50 g sušených rajčat naložených v oleji (cca 6 ks)
10 – 15 g bazalkových listů
25 g loupaných mandlí (nebo kešu oříšků)
3 polévkové lžíce oleje ze sušených rajčat
10 g česneku (jeden veliký stroužek)

Z uvedeného množství jsou 3 porce pesta – pokud jste zvyklí si dávat na porci těstovin 1 velkou polévkovou lžíci pesta.

Celková energetická hodnota cca 525 kcal.

Otrhanou bazalku operete, necháte důkladně okapat a případně ještě dosušíte utěrkou.
Rajčata pokrájíte na menší kousky.
Česnek pokrájíte nahrubo.
Mandle oloupete podle tohoto jednoduchého návodu.

Do vysoké mixovací nádoby vsypete mandle a tyčovým mixérem je namelete najemno.
Přidáte rajčata, česnek, bazalku, olej a vše tyčovým mixérem rozmixujete do hladka.
Doporučuji mixovat na nejnižší rychlost a po krátkých časových intervalech, aby směs nezhořkla.

Pesto promícháte s uvařenými těstovinami, posypete parmezánem a hned podáváte.

Pesto se dá ale i klasicky namazat na pečivo  – taková bagetka potřená tímto pestem, obložená mozzarellou a listem salátu je chuťová delikatesa.
Bazalkové pesto můžete přidat i do slaného cuketového nebo rajčatového koláče.

U zpracování většího množství bazalky, mám recept přizpůsoben takto:
100 g bazalky, 50 g kešu oříšků (nebo oloupaných mandlí), 20 kousků rajčat, 6 polévkových lžic oleje z rajčat, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 30 g česneku.
Uvedené množství oleje je orientační – záleží na tom, jak dobře jste osušili listy, jak jsou  listy šťavnaté…
Výsledná hmota by měla mít hustou olejnatou konzistenci (asi jako hrubozrnná hořčice) – pokud taková není, přidejte ještě trochu oleje a opět promixujte.

Z uvedeného množství jsou 3 skleničky o obsahu 150 ml, které je potřeba na čas zakonzervovat a uchovat v lednici – můžete postupovat podle tohoto jednoduchého návodu.


A když pesto vložíte do pěkné skleničky a opatříte touto nálepkou,
můžete ho obratem darovat jako „jedlý dárek“ :)…