Skip to content
250 g suché hnědé čočky
3 stonky řapíkatého celeru
100 g cibule (1 středně velká)
100 g pórku
12 g česneku (2 velké stroužky)
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
1 kávová lžička soli
1/3 kávová lžička dijonské hořčice
2 polévkové lžíce oleje
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu – fáze I., II. a III.
Z uvedeného množství jsou 2 – 3 porce.
Čočku přeberete, na několik hodin namočíte (nejlépe přes noc) a spolu s novým kořením a bobkovými listy uvaříte doměkka.
Řapíkatý celer pokrájíte na velice tenké proužky, cibuli na drobné kostičky, česnek nasekáte nadrobno, pórek na tenká kolečka.
Na oleji zpěníte cibuli s česnekem a až začnou zlátnout, přidáte nadrobno pokrájený celer a restujete dokud celer nezesklovatí.
Pak posolíte, přiklopíte pokličkou a dusíte cca 5 minut, dokud není řapíkatý celer měkký.
Následně k zelenině přidáte uvařenou čočku, hořčici a dobře promícháte.
Nakonec vsypete pokrájený pórek, promícháte a ještě cca 2 minuty prohříváte – pórek by měl zůstat křupavý.
Jako příloha se hodí kyselé okurky (pokud držíte candida dietu, použijete okurky mléčně kvašené, ne sterilované s octem).
Salát je chutný teplý i studený.
Varianta se sladkou paprikou Ramiro:
papriku pokrájíte na drobné kostičky, které bez tepelné úpravy přimícháte do hotového salátu – získáte salát v hodný pro candida dietu – fáze I., II. a III.
Varianta s mrkví:
přidáním nastrouhané mrkve k řapíkatému celeru získáte salát v hodný pro candida dietu – fáze II. a III.