SUROVINY
- 250 g celozrnné špaldové (nebo přeničné) mouky
- 100 g cukru
- 1 polévková lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácího)
- 2 polévkové lžíce instantní kávy (10 g)
- 200 ml podmáslí (nebo 150 g jogurtu a 50 ml vody)
- 75 ml oleje (5 polévkových lžic)
- 1 vejce velikosti M
- 1 kávová lžička sody
- 30 g mandlových plátků (nemusí být)
Z uvedeného množství je 12 muffinů.
PŘÍPRAVA
- Mouku prosejete do mísy, přidáte oba cukry, instantní kávu, sodu a vše dobře promícháte.
- V druhé misce metličkou smícháte podmáslí (nebo jogurt s vodou), olej, vejce.
- Plech na muffiny si připravíte dle zvyklostí – osvědčily se mi doma vyrobené papírové košíčky.
- Troubu předehřejete na 190° C.
POSTUP
- Tekuté suroviny vlijete do surovin sypkých a vše vařečkou promícháte. Nemusíte míchat nijak zvlášť pečlivě a dlouze, jde jen o to, aby se všechny ingredience pospojovaly.
- Vznikou hmotu přesunete pomocí velké a malé lžíce do připraveného plechu na muffiny, vložíte do trouby a pečete 10 min.
- Plech vyndáte a každý muffin posypete po vršku několika plátky mandlí, které lehce do těsta vtlačíte a pečete ještě dalších 10 minut.
- Muffiny vyndáte z trouby i z pečící formy a necháte na mřížce vystydnout.
Variace
Pro chuťovou obměnu, „mokřejší variaci“ či variantu pro slavnostnější příležitost vynechejte mandle a muffiny místo toho po upečení dozdobte šlehačkou. Chuťové souznění kávového muffinu a šlehačky je naprosto bez diskuze…:)