BRAMBORY ZAPEČENÉ S KAPUSTOU A KLOBÁSOU

Přidáno dne 10.04.2016

1 kg brambor
500 g kapusty
300 g cibule
150 g kvalitní paprikové klobásy
200 g balkánského sýra
190 g zakysané smetany 8 % (1 kelímek)
3 vejce
1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání formy
sůl

Z uvedeného množství je 4 – 6 porcí.

Celková energetická hodnota cca 2.850 kcal.

Příprava tohoto pokrmu se řadí mezi ty náročnější – jak na čas, tak na množství použitého nádobí i surovin. Ale určitě stojí za vyzkoušení…

Brambory oloupete, pokrájíte na kousky velikosti sousta a uvaříte ve slané vodě do poloměkka – což je cca 8 minut varu (záleží na velikosti a druhu brambor).

Klobásu rozkrojíte po délce a pak ještě na plátky – vzniknou půlkolečka.
Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.
Cibuli pokrájíte na kostičky.

Kapustové listy zbavíte tvrdého středového košťálu, pokrájíte na  kousky cca 5×5 cm a spaříte ve vroucí osolené vodě – zde je jednoduchý návod, jak na to.

Klobásu dáte na suchou pánev a necháte vypéct tuk. Pak přidáte nadrobno pokrájenou cibuli a za průběžného míchání restujete cca 5 minut.

V misce smícháte smetanu, vejce a balkánský sýr. Dosolíte dle slanosti sýra –  většinou stačí jen půl rovné kávové lžičky soli.

Z oakapaných spařených kapustových listů vymačkáte přebytečnou vodu, přidáte je do mísy k bramborám a promícháte.

Zapékací mísu vymažete olejem.

Na dno vsypete polovinu brambor s kapustovými listy, posypete polovinou opečené klobásy s cibulí a zalijete polovinou smetanové směsi.
Navrstvíte druhou polovinu brambor s kapustou, přidáte klobásu s cibulí, přelijete zbytkem smetanové směsi a vložíte do trouby.

Pečete v předem vyhřáté troubě na 190 °C 30 minut.
Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 190°C 15 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 15 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se klobása odshora nepřipalovala.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *