BRAMBORY ZAPEČENÉ S KAPUSTOU, MANGOLDEM, KADEŘÁVKEM A KLOBÁSOU

SUROVINY

  • 1 kg brambor
  • 500 g směs kapusty, kadeřávku a mangoldu
  • 300 g cibule
  • 150 g kvalitní paprikové klobásy
  • 200 g balkánského sýra
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání formy
  • 1/2 kávové lžičky soli do vajec

Z uvedeného množství je 4 – 6 porcí.
Celková energetická hodnota cca 2 850 kcal.

PŘÍPRAVA

Příprava tohoto pokrmu se řadí mezi ty náročnější – jak na čas, tak na množství použitého nádobí i surovin, ale určitě stojí za vyzkoušení.

  • Brambory oloupete, pokrájíte na kousky velikosti sousta a uvaříte ve slané vodě do poloměkka cca 8 -10 minut varu (záleží na velikosti a druhu brambor).
  • Klobásu rozkrojíte po délce a pak ještě pokrájíte na plátky – vzniknou půlkolečka.
  • Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.
  • Cibuli pokrájíte na kostičky.
  • V misce smícháte smetanu, vejce, balkánský sýr a sůl.
  • Kapustové listy zbavené středového žebra pokrájíte na  kousky cca 5×5 cm.
  • Listy kadeřávku zbavíte středových stonků a natrháte na menší kusy.
  • Listy mangoldu rozkrojíte tak, aby byl list zvlášť a řapík zvlášť. Listy natrháte na menší kusy a řapíky pokrájíte na cca 3 cm dlouhé špalíčky.
  • Kapustu, kadeřávek a řapíky mangoldu spaříte ve vroucí osolené vodě – zde je jednoduchý návod, jak na to.
  • Z okapaných spařených listů vymačkáte přebytečnou vodu, přidáte je do mísy k předvařeným bramborám a promícháte.
  • Zapékací mísu nebo pekáček vymažete olejem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Klobásu dáte na suchou pánev a necháte vypéct tuk.
  • Přidáte cibuli, za průběžného míchání restujete cca 5 minut a pak odstavíte z ohně.
  • Na dno pekáčku vsypete polovinu brambor s listy zeleniny, posypete polovinou opečené klobásy s cibulí a zalijete polovinou smetanové směsi.
  • Navrstvíte druhou polovinu brambor s listy zeleniny, přidáte klobásu s cibulí, přelijete zbytkem smetanové směsi a vložíte do trouby.
  • Pečete na 190 °C cca 30 minut.
    Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 190°C 15 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 15 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se klobása odshora nepřipalovala.

PRAKTICKÉ

  • Tento recept můžete uvařit jen z jednoho druhu zeleniny (např. jen kapusta) nebo dvou druhů (např. kadeřávek s mangoldem) podle toho, co máte k dispozici.
  • U kapustových listů se zbavíte tvrdého středového žebra pomocí kuchyňského nože.
  • Tvrdý středový stonek kadeřávku nemusíte vykrajovat nožem jako kapustu, list jde od stonku jednoduše odtrhnout rukou.
  • Pokrájením klobásy na půlkolečka zajistíte lepší a rychlejší vypečení tuku.
  • Pokud máte na výběr, použijte mangold s barevnými stonky (žluté, oranžové, červené), jejich barva jídlo krásně oživí.