JAK SPAŘIT (BLANŠÍROVAT) KAPUSTU

Listy kapusty omyjete, vykrojíte tuhé středové žebro a pokrájíte  na menší kousky – osvědčila se mi velikost odhadem 4 x 4 cm, se kterou se velmi dobře následně manipuluje. Samozřejmě pokud potřebujete celé listy, nekrájíte je, ale spaříte celé.

Na spaření 200 g pokrájené kapusty používám 2 litry vroucí vody a 2 polévkové lžíce soli – tento poměr se velmi dobře pamatuje :).

Do vroucí osolené vody postupně vhodíte pokrájené kousky kapusty.
Postupně proto, aby prudce a najednou neklesla teplota vroucí vody – ideální je, pokud voda po celou dobu vře.
Od chvíle, kdy do vroucí vody vložíte poslední část kapusty, vaříte 1 minutu.

Poté vyndáte děrovanou naběračkou z vroucí vody a hned vložíte do předem připravené mísy se studenou vodou.
Osobně nechávám kapustu ve studené vodě do té doby, dokud voda mírně nezteplá. Pak  přendám listy na cedník a ještě jednou pod tekoucí studenou vodou zchladím a pak nechám v cedníku důkladně okapat.
Prudké zchlazení zajistí, že listy zůstanou křupavé, křehké a krásně sytě zelené.

Takto upravená kapusta je tímto připravena k přímé konzumaci – třeba do studeného pohankového salátu s kapustou a červenou řepou   nebo k dalšímu kuchyňskému použití – např. v zapečených bramborách s kapustou a klobásou.