CELOZRNNÉ KÁVOVÉ MUFFINY S MANDLEMI

SUROVINY

  • 250 g celozrnné špaldové (nebo přeničné) mouky
  • 100 g cukru
  • 1 polévková lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácího)
  • 2 polévkové lžíce instantní kávy (10 g)
  • 200 ml podmáslí (nebo 150 g jogurtu a 50 ml vody)
  • 75 ml oleje (5 polévkových lžic)
  • 1 vejce velikosti M
  • 1 kávová lžička sody
  • 30 g  mandlových plátků (nemusí být)

Z uvedeného množství je 12 muffinů.

PŘÍPRAVA

  • Mouku prosejete do mísy, přidáte oba cukry, instantní kávu, sodu a vše dobře promícháte.
  • V druhé misce metličkou smícháte podmáslí (nebo jogurt s vodou), olej, vejce.
  • Plech na muffiny si připravíte dle zvyklostí – osvědčily se mi doma vyrobené papírové košíčky.
  • Troubu předehřejete na 190° C.

POSTUP

  • Tekuté suroviny vlijete do surovin sypkých a vše vařečkou promícháte. Nemusíte míchat nijak zvlášť pečlivě a dlouze, jde jen o to, aby se všechny ingredience pospojovaly.
  • Vznikou hmotu přesunete pomocí velké a malé lžíce do připraveného plechu na muffiny, vložíte do trouby a pečete 10 min.
  • Plech vyndáte a  každý muffin posypete po vršku několika plátky mandlí, které lehce do těsta vtlačíte a pečete ještě dalších 10 minut.
  • Muffiny vyndáte z trouby i z pečící formy a necháte na mřížce vystydnout.

Variace
Pro chuťovou obměnu, „mokřejší variaci“  či variantu pro slavnostnější příležitost vynechejte mandle a muffiny místo toho po upečení dozdobte šlehačkou. Chuťové souznění kávového muffinu a šlehačky je naprosto bez diskuze…:)