O ZELENÝCH FAZOLKÁCH

Zelené fazolky jsou plody zahradních keříčkových fazolí a k snědku jsou celé lusky včetně slupky a kuliček uvnitř.

Proč zelené fazolky jíst ?
Zelené fazolky jsou zdrojem vitamínu A, C, vitamínů skupiny B, vitamínu K.
Jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan.
Obsažená kyselina nukleová zregeneruje a omladí naše buňky, spousta vlákniny bude prevencí proti žaludečním a střevním problémům a množství obsažených bílkovin vůbec není zanedbatelné. Fazolky mají příznivý poměr draslíku k sodíku a tím odvodňují, regulují srdeční činnost a krevní oběh.

Jak zelené fazolky jíst ?
Zelené fazolky se nekonzumují v syrovém stavu, jelikož obsahují toxické látky lektiny (rostlinné bílkoviny), které mohou vyvolat zvracení, bolesti břicha, průjem… Zelené fazolky tedy vždy musí projít varem, kterým tento toxin odstraníte.

Jak zelené fazolky kuchyňsky upravit ?
Fazolky upravujete klasickým varem (např. v polévce) nebo blanšírováním (spařením).
Fazolky, které budete ještě dál tepelně zpracovávat, blanšírujete cca 5 – 6 minut.
Fazolky k přímé konzumaci (např. do salátu) blanšírujete cca 10 minut.
Jak fazolky spařit (blanšírovat) – podrobný návod zde.

Kde zelené fazolky koupím?
Fazolky jsou sezónní letní zelenina a koupíte je klasicky v obchodě, v oddělení se zeleninou, kde bývají balené v síťkách v půlkilovém balení. V malých zeleninách a na farmářských trzích je koupíte na váhu. V zimě je můžete koupit mražené.

Jak poznám, že jsou zelené fazolky čerstvé ?
Jednoduše. Stačí jen jednu fazolku přelomit vejpůl. Pokud to při lámání lupne a vydá praskavý zvuk, jsou čerstvé. Zakoupené fazolky co nejrychleji zpracujte. Skladování v lednici jim nesvědčí – ztrácejí tím vitamíny, vysušují se, zavadají a „gumovatí“.

Co ze zelených fazolek uvařím ?
Fazolky jsou vhodné do salátů, do polévek, jako příloha k masu i jako hlavní chod.
Vyzkoušejte třeba :
Zelené fazolky s anglickou slaninou a česnekem
Vaječná omeleta se zelenými fazolkami
Zelené fazolky s koprovým dipem
Salát ze zelených fazolek, tuňáka, vajec a rajčat
Zelené fazolky s praženými pšeničnými klíčky a sázeným vejcem
Slaný žitný koláč se zelenými fazolkami a mozzarellou
Zelené fazolky se sýrovou smetanou a vejci
Vaječná omeleta s fazolkami, tuňákem a černými olivami

© autorský text
informace o léčivých účincích čerpány z knihy Oberbeil – Lentz: Léčba ovocem a zeleninou, Fortuna Libri, 2003 a z knihy Lánská – Zemina: Od artyčoku po zelí, zelenina v kuchyni, Květ, 1998.