SUROVINY
250 g hnědé čočky v suchém stavu
150 – 200 g řapíkatého celeru
100 g cibule
100 g pórku
12 g česneku (2 veliké stroužky)
30 ml rostlinného oleje (2 polévkové lžíce)
1/2 kávové lžičky dijonské hořčice
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
1 kávová lžička soli
Z uvedeného množství jsou 2 – 3 porce jako hlavní chod.
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu, candida dietu fáze I., II. a III. a pro postní období.
Celková energetická hodnota cca 1 300 kcal.
PŘÍPRAVA
- Čočku přeberete, na několik hodin namočíte (nejlépe přes noc) a spolu s novým kořením a bobkovými listy uvaříte doměkka.
- Řapíkatý celer pokrájíte na velice tenké plátky a pórek na kolečka silná 0,5 cm.
- Cibuli pokrájíte na drobné kostičky, česnek nasekáte nadrobno.
POSTUP
- Na oleji zpěníte cibuli s česnekem a až začnou zlátnout, přidáte nadrobno pokrájený celer a restujete, dokud celer nezesklovatí.
- Pak posolíte, přiklopíte pokličkou a dusíte cca 5 minut, dokud není řapíkatý celer měkký.
- K zelenině přidáte uvařenou čočku, hořčici a dobře promícháte.
- Nakonec vsypete pokrájený pórek, promícháte a ještě cca 2 minuty prohříváte – pórek by měl zůstat křupavý.
Salát je chutný teplý i studený. Jako příloha se hodí kyselé okurky nebo říznější kimchi.
VARIANTY
- Se sladkou paprikou Ramiro nebo kapií:
papriku pokrájíte na drobné kostičky, které bez tepelné úpravy přimícháte do hotového salátu. - Varianta s mrkví:
do hrnce k řapíkatému celeru přidáte jednu nahrubo nastrouhanou velkou mrkev.
PRAKTICKÉ
- Dijonskou hořčiči můžete vyměnit za plnotučnou, jen jí dejte více – cca 1 kávovou lžičku.