KVĚTÁK NA KARI S BRAMBORY A UZENÝM TOFU

SUROVINY

  • 500 g květáku
  • 500 g brambor
  • 1 balíček uzeného tofu (cca 200 g)
  • 200 g cibule
  • 200 g zakysané smetany
  • 50 g másla (plátek silný 2 cm)
  • 1 rovná polévková lžíce kari
  • 1 rovná polévková lžíce soli
  • 20 g  kukuřičného škrobu (2 rovné polévkové lžíce)
  • 50 ml studené vody
  • 600 ml horké vody

Z uvedeného množství jsou 4 porce bez přílohy, s přílohou je porcí cca 6.
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze II. a III.
Celková energetická hodnota cca 1.690 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Cibuli nakrájíte nadrobno.
  • Květák pokrájíte na přibližně stejně velké kousky velikosti sousta.
  • Tofu pokrájíte na kostičky cca 1 x 1 cm.
  • Brambory pokrájíte na kostky cca 2 x 2 cm.
  • Smetanu smícháte s 50 ml vody a kukuřičným škrobem.
  • Uvaříte vodu.

POSTUP

  • Na másle zpěníte cibuli a až zesklovatí, přidáte kari a cca 1 minutu smažíte a stále mícháte.
  • Vsypete brambory, zalijete je horkou vodou, osolíte a vaříte pod pokličkou 5 minut.
  • Přidáte květák a tofu.
  • Přivedete k varu a vaříte pod pokličkou ještě 10 minut – případně do té doby, dokud nejsou všechny ingredience v hrnci měkké.
  • Vmícháte smetanu se  škrobem, kterou za stálého míchání 3 minuty provaříte a pak odstavíte z ohně.

Jako příloha je vhodná vařená rýže, můžete však podávat i samotné.
K tomuto kari doporučuji servírovat broskvový kompot – jedná se o velmi zdařilou harmonii chutí.

PRAKTICKÉ

  • Surovin je objemově poměrně velké množství, použijte na vaření buď velký kastrol nebo širokou hlubokou pánev.
  • Vodu můžete předvařit v rychlovarné konvici.