SUROVINY
- 500 g květáku
- 500 g brambor
- 1 balíček uzeného tofu (cca 200 g)
- 200 g cibule
- 200 g zakysané smetany
- 50 g másla (plátek silný 2 cm)
- 1 rovná polévková lžíce kari
- 1 rovná polévková lžíce soli
- 20 g kukuřičného škrobu (2 rovné polévkové lžíce)
- 50 ml studené vody
- 600 ml horké vody
Z uvedeného množství jsou 4 porce bez přílohy, s přílohou je porcí cca 6.
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze II. a III.
Celková energetická hodnota cca 1.690 kcal.
PŘÍPRAVA
- Cibuli nakrájíte nadrobno.
- Květák pokrájíte na přibližně stejně velké kousky velikosti sousta.
- Tofu pokrájíte na kostičky cca 1 x 1 cm.
- Brambory pokrájíte na kostky cca 2 x 2 cm.
- Smetanu smícháte s 50 ml vody a kukuřičným škrobem.
- Uvaříte vodu.
POSTUP
- Na másle zpěníte cibuli a až zesklovatí, přidáte kari a cca 1 minutu smažíte a stále mícháte.
- Vsypete brambory, zalijete je horkou vodou, osolíte a vaříte pod pokličkou 5 minut.
- Přidáte květák a tofu.
- Přivedete k varu a vaříte pod pokličkou ještě 10 minut – případně do té doby, dokud nejsou všechny ingredience v hrnci měkké.
- Vmícháte smetanu se škrobem, kterou za stálého míchání 3 minuty provaříte a pak odstavíte z ohně.
Jako příloha je vhodná vařená rýže, můžete však podávat i samotné.
K tomuto kari doporučuji servírovat broskvový kompot – jedná se o velmi zdařilou harmonii chutí.
PRAKTICKÉ
- Surovin je objemově poměrně velké množství, použijte na vaření buď velký kastrol nebo širokou hlubokou pánev.
- Vodu můžete předvařit v rychlovarné konvici.
Tahle kombinace je výborná. Určitě doma vyzkouším.