SUROVINY
350 – 450 g mraženého hrášku (1 sáček)
500 g brambor
150 g cibule
3 veliké stroužky česneku (15 g)
1 l horkého domácího zeleninového vývaru (nebo 1 l horké vody a 1 polévková lžíce domácí sušené zeleninové směsi nejen do polévek)
25 g másla
2 rovné kávové lžičky soli
špetka pepře
Z uvedeného množství jsou 4 porce polévky.
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze I., II. a III.
Celková energetická hodnota cca 1.100 kcal.
NEPŘEHLÉDNĚTE
Výše uvedené množství soli je určeno do polévky vařené z nesoleného domácího vývaru. Pokud při přípravě svůj domácí zeleninový vývar solíte, používáte vývar z kostky nebo jiný druh vývaru, množství soli upravte dle vaší chutě a potřeby.
PŘÍPRAVA
- Cibuli pokrájíte nadrobno.
- Česnek nakrájíte na plátky.
- Brambory pokrájíte na kostičky o velikosti cca 1 x 1 cm.
POSTUP
- Zpěníte máslo, přidáte cibuli a restujete cca 3 – 5 minut, aby byla cibule lehce dozlatova.
- Následně zalijete horkým vývarem, vsypete mražený hrášek, přidáte brambory, hrnec přiklopíte poklicí a zprudka vaříte.
- Až vzejde var, zmírníte plamen, přidáte sůl, pepř, česnek a vaříte cca 10 minut, dokud nejsou brambory měkké.
- Polévku odstavíte z ohně, necháte lehce zchladnout a pak rozmixujete tyčovým mixérem do jemného krému.
Polévka je hustá, krémová, přesnídávkový typ – vhodná i jako lehký oběd či večeře.
CHUŤOVÉ VARIACE
– přímo na talíři můžete zjemnit polévku lžící zakysané smetany
– porci můžete doplnit propečeným plátkem anglické slaniny
– polévku můžete podávat s česnekovými krutony nebo sýrovými toustíky
PRAKTICKÉ
- Pokud použijete mražený hrášek o hmotnosti 450 g a polévka by byla velmi hustá, zředíte ji 100 ml horké vody.